Поділитись:

Як Волинь реалізує 30 мільйонів доларів на центри з лікування серцевих хвороб

Понеділок, 28 листопада 2016, 11:50

Волинська область отримає 30 мільйонів доларів США на реконструкцію та капітальний ремонт 86 об'єктів під амбулаторії загальної практики сімейної медицини, придбання сотні автомобілів (санітарний транспорт), закупівлю обладнання для медзакладів первинного, вторинного й третинного рівнів, створення електронного реєстру хворих на серцеві недуги, проведення семінарів, конференцій та навчань за кордоном для лікарів.

Кошти регіон отримає в рамках субпроекту "Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області", що є спільним проектом Світового банку та Міністерства охорони здоров'я України.

Про це стало відомо під час під час науково-практичної конференції у приміщення Волинського облмуздрамтеатру 28 листопада.

Зі слів голови Волинської облдержадміністрації Володимира Гунчика, проведення конференції є першим із запланованих у рамках Субпроекту "Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області" для лікарів загальної практики сімейної медицини, лікарів-терапевтів дільничих, лікарів-кардіологів вторинного рівня та третинного рівня.

"Конференція є черговим етапом, пов'язаним із реалізацію проекту Світового банку. Девіз 2016-2017 років: "Гроші йдуть за пацієнтом". Це не прості слова. Підтвердженням цього є ті проекти, які ми розпочали тренувати в області. Завдання стоїть зробити так, щоб кількість хворих на різні хвороби поступово зменшувалася, щоб медицина піднімала свій рівень, щоб ми отримали можливість залучати додатковий ресурс із місцевих бюджетів. Звичайно, дуже важливо навчати наших спеціалістів-лікарів та зробити все для того, щоб проект Світового банку був успішно на території Волині реалізований", – наголосив голова ОДА.

Щодо реалізації проекту, то головою ОДА в квітні 2016 року був затверджений перелік із 31 об'єкта, де в 2016-2017 роках проведуть перший етап ремонтно-будівельних робіт. Кошторисна вартість цих проектів становить 93,9 мільйона гривень. Наразі вже погоджено 21 об'єкт на другу фазу.

Як розповів голова начальник управління охорони здоров'я Волинської ОДА Ігор Ващенюк, проект загалом охоплює всі ланки медицини краю – від первинної до третинної.

"Сьогодні розпочинаємо навчальний компонент, основна мета якого – підвищення фахового рівня наших медпрацівників. Щоб вони спілкувалися однією мовою із професіоналами світового рівня", – сказав він.

Окрім того, задля поліпшення надання медичних послуг сердечникам експертна група, у складі якої чотири лікарі та консультант Субпроекту, розробила та затвердила перелік та мінімальні вимоги до медичного обладнання для 138 діючих амбулаторій (первинної ланки).

Щодо медичного обладнання для медичних закладів вторинного та третинного рівнів, то дві експертні робочі групи, у складі кожної п'ять лікарів та консультант із закупівель, активно працюють над розробкою технічних вимог до цього переліку.

"Луцька міська клінічна лікарня, чотири міжнародних кардіологічних відділення, обласна клінічна лікарня – ми їх оснастимо обладнанням, яке потрібне на тому рівні - щоб не було надмірно, а було достатньо. Обладнання, яке в цілому дозволить забезпечити лучан і волинян сучасним обстеженням та лікуванням", – підкреслив Ващенюк.

Надрукувати
мітки:
коментарів