Поділитись:

З ринку Польщі йдуть закордонні фірми

Вівторок, 10 січня 2017, 19:34
З ринку Польщі йдуть закордонні фірми

Упродовж року в Польщі більше ніж на 60 % зменшилася кількість відділів закордонних фірм.

У 2015 р. кількість нових фірм зменшилася тільки на 4 %, тому результат 2016 виявився несподіваним. До кінця листопада закордонні фірми відкрили в Польщі 243 відділення, рік тому їх було більше 600, – повідомляє Monitor Info, посилаючись на дані економічно-аналітичного центру "Bisnode Polska".

"Причину настільки різкого спаду я бачу, перш за все, у зростанні відчуття невпевненості серед представників закордонного капіталу. Здається, що багато із них відмовляється від діяльності у нашій країні, побоюючись анонсованих та ухвалених законів, зокрема податкового, банківського, чи анонсу заборони торгівлі в неділю, – розповів речник "Bisnode Polska" Томаш Стажик. – Ситуації не сприяє ще й конфлікт навколо Конституційного суду та не дуже привабливий імідж Польщі на міжнародній арені".

Також з реєстрів зникають фірми, які вже працюють на території Польщі. Протягом останніх трьох років так сталося із 365 компаніями, які були відділеннями та філіями закордонних підприємств. У цій групі більшість становлять торгові фірми – як оптові, так і роздрібні. Другою галуззю за кількість закордонних фірм, що закрилися в Польщі, є промисловість.

Хто наступний?

Зі слів економістів, польський уряд не приховує реполонізаційних намірів. Він почав із банків, ведуться розмови про енергетику, торгівлю та ЗМ. Тому фірми закриватимуться, не чекаючи, що хтось змусить їх продати активи в Польщі".

У сфері торгівлі панує величезна конкуренція, на додаток постійно виникають нові проекти законів, що не сприяють торгівлі.

"Галузі не йде на користь нестабільність законодавства, а додаткова перспектива змін у податковій системі та пов'язаний із цим ріст витрат не заохочують інвесторів", – говорить голова Польської організації торгівлі та дистриб'юторства Рената Юшкевич. – За останні роки галузь багато інвестувала в Польщі, але проекти на кшталт оберненого податку від обороту не сприяють розвитку", – додає вона.

Натомість відбуваються процеси консолідації. Протягом останніх років із ринку Польщі вийшов, наприклад, німецький "Real".

"У сучасній торгівлі зростає концентрація, частка десяти найбільших продавців збільшилася на 10 % протягом 2010–2015 рр, – пояснює Конрад Груда, партнер у "Roland Berger". –Три фірми контролюють 30 % ринку, однак у Великій Британії, Франції, Чехії та Словаччині ця частка сягає близько 70–80 %".

Зі слів радника правління Конфедерації приватних роботодавців "Lewiatan" Єремії Мордасевича, нестабільність законодавства шкодить усій економіці, ніхто не любить працювати за таких обставин.

У Польщі неприязнь до закордонного капіталу нині не є особливою таємницею, що з погляду економічних інтересів країни може бути ризикованим. Якраз закордонні фірми найменше зменшують інвестиції – у третьому кварталі у вони зменшилися лише на 0,5 %. У той час інвестиції державних польських фірм зменшилися на 30 %, а приватних – на кілька відсотків. Тому потрібно створювати для них особливі умови розвитку, замість оголошувати на рівні уряду реполонізацію чергових галузей.

Надрукувати
мітки:
коментарів