Поділитись:

Як знайти житло у Польщі: корисні поради

Середа, 26 квітня 2017, 10:15

Пошук житла – одна з основних проблем, з якими стикаються українці, які приїжджають у Польщу на заробітки.

Як не стати жертвою нечесних посередників чи безвідповідальних власників, пише видання "Наш вибір".

Шукайте житло тільки на спеціалізованих порталах

У Польщі для цієї мети найпопулярнішими сторінками є olx.pl, Gumtree.pl, otodom.pl. Тут знайдете ціну та фото квартири, а також контакти власника. На порталі існує можливість відфільтрувати не лише місто, ціновий діапазон та район, але також переглядати оголошення безпосередньо від власників.

Використовуйте Фейсбук

У сучасному світі соціальні мережі – не лише поглиначі часу, але й чудові інструменти, які потрібно навчитись використовувати. Спробуйте створити привабливий пост, де описуєте себе й усі свої потреби щодо житла, а ще краще зробіть це оголошення візуальним і кольоровим, аби воно привертало увагу. Зараз це не вимагає великих зусиль, усе швидко робиться в одному з безлічі відповідних мобільних додатків. Чим цікавіше оголошення, тим більше буде його поширень, що автоматично збільшує ваші шанси. Цей пост можна і потрібно розмістити на Фейсбук-сторінках, що створені спеціально для пошуку житла. Важливо: якщо шукаєте квартиру в Польщі – писати польською, це значно розширить аудиторію.

Будьте обережні, коли співпрацюєте з посередниками та агенціями

Хоч житло цілком можливо знайти самостійно, багато українців звертаються по допомогу до агентств нерухомості. Це здається хорошим варіантом, якщо не розмовляєш польською і не маєш знайомих, які могли б допомогти, але дуже часто українці стають жертвами шахраїв. Виникає безліч агенцій-одноденок, що беруть гроші за посередництво і зникають наступного ж дня; або пропонують квартири в жахливому стані чи за надто високу ціну. Тому працюйте з агентствами, які на ринку давно. Важливо: ніколи не платіть за можливість побачити квартиру. Якщо посередник просить заплатити, бо лише тоді він покаже помешкання, – це шахрай.

Уточнюйте ціну і питайте про "приховані" оплати

Якщо Вам пропонують "кавалерку" (маленьку кімнатку з кухнею) за 1000 злотих в центрі міста – не радійте завчасно, а ретельно перевірте додаткові оплати, що можуть неочікувано з'явитися: комунальні послуги, Інтернет, а головне т.зв. "чинш" – щомісячна оплата для спільноти мешканців на утримання будинку і прибудинкової території. Часом вона може становити половину тієї суми, яку просить власник. Якщо ж додати усі складові – виходить щомісячна сума до 2000 злотих. Немало.

Підписуйте договір

Підписаний договір – це документ, що дає вам право офіційно мешкати у квартирі. У випадку якихось непорозумінь із власником це ще й єдиний документ, що дає можливість довести правоту. Підписаний договір – це гарантія не бути викинутим на вулицю без пояснень. Крім того, копія умови найму необхідна для оформлення карт перебування, її теж вимагають, якщо надумаєте запросити в гості родичів.

Пам'ятайте про "кауцію"

Це – застава в розмірі місячної оплати, яку власники беруть як гарантію того, що помешкання залишиться в такому ж стані, як і на початку найму, а також як гарантію оплати наймачем усіх рахунків. Застава зазвичай береться при підписані угоди, але може бути поділена на менші суми протягом перших місяців, якщо про це домовитесь із власником. При виселенні застава повертається або ви просто не платите за останній місяць проживання. Важливо уточнювати, що "кауцію" буде повернуто, а також простежити, що цей пункт був включений до умови. Плануйте свій бюджет завчасно і ціну квартири множте на два – саме така сума буде необхідна на початку.

Обговоріть спосіб оплати за комунальні послуги

Є дві можливості: або ви платите самі, згідно з платіжками, або ж це робить власник. Він запропонує два способи: середню суму щомісяця або ж оплату за лічильниками. Перший спосіб хороший тим, що протягом року платите однакову суму, тому не залежите від опалювального сезону. Другий спосіб хороший для тих, хто вміє економити.

Уточніть, чи є в квартирі підключення до Інтернету

Як не дивно, оренда помешкання із діючим Інтернетом у Польщі – це швидше виняток, ніж правило. Якщо в оголошенні не написано про наявність Інтернет-підключення, то його там і немає. Запитайте відразу, аби це не стало несподіванкою.

Познайомтесь із сусідами

Це не лише дасть можливість здобути потрібну інформацію, залишити в них ключі чи попросити нагодувати кота, але й забезпечить "видимість" і свідчення на Вашу користь у випадку конфлікту з власником.

Пам'ятайте, що ви платите гроші, а отже, маєте певні права

Так, будь-які проблеми, що виникають у квартирі (несправна проводка, сантехніка тощо) повинен вирішувати її власник, а не ви. Він же платить за ремонт холодильника чи пральної машинки, якщо вони зіпсувались не з вашої провини, а також оплачує додаткові збори спільноти мешканців. Крім того, кожна людина, незалежно від країни походження та правового статусу, має право викликати поліцію та звернутись до суду, якщо квартиронаймач в якийсь спосіб порушує її права.

Надрукувати
мітки:
коментарів