Поділитись:

У Польщі зросла вартість оренди житла

П'ятниця, 12 травня 2017, 09:34
У Польщі зросла вартість оренди житла

За останні чотири роки ціни на оренду квартир в Польщі виросли на майже 7 %. Підвищення ставок особливо стосується нових помешкань, власники яких здають їх в оренду вперше. Але охочих орендувати квартиру в Польщі не бракує – навіть на доволі дорогі пропозиції зголошуються молоді поляки, а також українці, кількість яких в Польщі продовжує рости,

Про це інформує VSETUTpl.com з посиланням на tvn24bis.pl.

Вартість оренди нерухомості (квартири) в Польщі станом на 2017 рік

Станом на 2017 рік оренда двокімнатної квартири площею від 31 до 50 м2 у Варшаві коштує майже 2,2 тисячі злотих. В Кракові, Познані, Вроцлаві та Тримісті такий самий метраж коштує значно дешевше – від 1,3 до 1,5 тис злотих. Оренда квартири в Лодзі є ще вигіднішою – можна легко вкластись в бюджет від 1,1 до 1,2 тис злотих. Такі дані наводять аналітики Open Finance i Home Broker.

У Польщі зросла вартість оренди житла

Наскільки ж фактично зросли ціни на оренду нерухомості в Польщі за останні роки? Якщо робити висновки на основі оголошень про здачу квартир в оренду, опублікованих на популярних польських порталах, то впродовж року ціни підвищились навіть на кільканадцять відсотків. Однак експерти вважають, що такі дані є трохи завищеними і існують лише на папері. Встановити фактичний рівень росту цін на оренду нерухомості в Польщі можна за допомогою спеціального індексу (Indeks Cen Powtórzonego Wynajmu). Індекс вказує на те, що в січні 2017 року вартість оренди була вищою всього на 6,8 %, ніж чотири роки тому.

У Польщі зросла вартість оренди житла

Цікаво, що пік цього зростання припадає на останні 12 місяців, впродовж яких ціни підвищились на 4,4 відсотка. Та чи відчувають самі орендарі значне підвищення цін, адже разом з вартістю оренди в Польщі зростають і зарплати, і пенсії, і загальний рівень життя населення? Про те, що всіх учасники ринку нерухомості в Польщі задовільняє теперішня ситуація свідчить те, що в країні активно розвивається і попит, і пропозиція оренди житла.

Купівля нерухомості (квартири) в Польщі як хороша інвестиція

На думку експертів сфери нерухомості, навіть кожне третє помешкання в Польщі купують з метою отримання заробітку шляхом здачі його в оренду. Це також стосується нових квартир, які продають девелоперські компанії. Інвестори охоче купують нові помешкання в сучасних будинках, адже здача в оренду згодом приносить їм 4-5 % чистого прибутку на рік. А це в 3-4 рази більше, ніж те, що можна отримати завдяки банківським вкладам. Окрім цього, з часом вартість оренди квартири в Польщі тільки зростатиме, а отже приноситиме інвесторам ще більші прибутки.

Оскільки квартири в новобудовах в Польщі є повністю обладнаними і мають свіжий ремонт, їх власники встановлюють високу ціну за оренду. Проблема полягає лише в тому, що орендарям все частіше пропонують дорогі квартири, а тому середня вартість оренди, яка для багатьох є барометром стану ринку нерухомості в Польщі, штучно зростає.

Однак, за прогнозами аналітиків, попит на оренду квартир в Польщі наразі не зменшуватиметься. Однією з причин є те, що купити власну квартиру в Польщі навіть в кредит не так просто – під час оформлення іпотечного кредиту потенційний покупець повинен зробити перший внесок, який часто складає навіть 20 % від загальної вартості житла. Для молодих сімей ця сума є доволі великою, а тому вихід лише один – орендувати житло.

Надрукувати
мітки:
коментарів