Поділитись:

Біткоїн розпався на дві валюти

Середа, 02 серпня 2017, 13:40

Як і очікувалось, вчора 01 серпня 2017 року, найпопулярніша криптовалюта розділилася на класичний біткоїн (BTC) і Bitcoin Cash (BCC).

Про це повідомляє ITC.ua.

Для початку – про причини поділу. Коли біткоїн тільки запустився, ніхто не міг уявити, наскільки валюта буде популярною. Спочатку здавалося, що нового блоку об'ємом до одного мегабайта раз в десять хвилин буде достатньо, але популярність екзотичної валюти росла і з часом "місця" в блоках стало не вистачати. За деякими розрахунками, при середньому максимальному значенні в чотири тисячі транзакцій в одному блоці біткоїн обробляє близько 7 транзакцій в секунду. Для порівняння: Visa і MasterCard обробляють кожну секунду близько двох тисяч транзакцій. Через зростання кількості угод проходження однієї транзакції часом доводиться чекати кілька днів і прижилася вже схема "хабарів" за те, що майнери в пріоритетному порядку включали транзакцію власника біткоїна в новий блок.

Рішення проблеми полягає в тому, щоб змінити або розмір блоку, або інформацію, яка вноситься в блок. Але біткоїн, як відомо, принципово децентралізована система. Щоб реалізувати будь-який з варіантів і зберегти біткоїн у вигляді єдиної криптовалюта, необхідно досягти згоди ключових учасників: найбільших майнерів, авторитетних розробників, популярних бірж і гаманців.

Сам по собі поділ сюрпризом не став, оскільки про цю подію було відомо заздалегідь, і останні кілька тижнів в мережі активно обговорювали можливі варіанти результату, складаючи таймлайн ключових дат. Спочатку передбачався варіант з технологією Segregated Witness (SegWit), який передбачав збереження колишнього розміру блоку з винесенням частини інформації в додатковий блок. Але ініціатори SegWit зіткнулися з великим супротивом з боку великих майнерів і в підсумку був реалізований інший сценарій з Bitcoin Cash.

Розробники Bitcoin Cash пішли шляхом збільшення розміру блоку, на якому наполягали майнери, з 1 до 8 мегабайтів, та додавши ще кілька удосконалень протоколу. Нову гілку підтримали деякі майнери, а також обмінники і розробники гаманців.

Нові біткоїни будуть продаватися одночасно зі старими на спеціальних біржах. Всі заощадження на гаманцях користувачів після поділу "подвоїлися", точніше тепер у них однакова кількість BTC і BCC, які можна витрачати не залежно один від одного.

Що стосується курсу, на момент запуску BCC оцінювався в 7-8 разів дешевше звичайного біткоїна (BTC) – близько 350-370 доларів США. Відразу після оголошення про запуск Bitcoin Cash курс звичайного біткоїна впав приблизно на 6 %, але власники заощаджень в біткоїнах все одно виявилися у виграші. Напередодні поділу біткоїн коштував трохи менше 2900 доларів США, а в перший день після запуску нової валюти за 1 BTC і 1 BCC в сумі можна було виручити трохи більше 3000 доларів США.

Поки рано робити остаточні висновки, статися може все, що завгодно, можливий навіть сценарій повного знецінення нового різновиду біткоїна. Такий варіант можливий, якщо основна гілка біткоїна (BTC) успішно вирішить проблему з масштабністю. Багато що залежить від того, як нову валюту сприйме ринок, ключові майнери і майданчики, а також звичайні користувачі.

Надрукувати
мітки:
коментарів