Поділитись:

Найбільше контрабандних сигарет до Польщі потрапляє з України

Середа, 23 серпня 2017, 18:19
Найбільше контрабандних сигарет до Польщі потрапляє з України

Через щільні кордони з Польщею контрабандисти все частіше користуються зеленим кордоном. Перекидають цигарки понтонам, дельтапланами і навіть дронами.

Про це пише "Монітор Інфо".

Пачка цигарок зі сходу дорожчає у два рази одразу після перетину кордону. Чим далі в Польщі та Європейському Союзі, тим більша ціна. Контрабанда цигарок – прибуткове заняття За оцінками, польська казна втрачає через неї 6 млн злотих на рік. Однак штрафи настільки низькі, а потенційні прибутки настільки високі, що контрабандистам вигідно піти на ризик. Суди найчастіше призначають звинуваченим штрафи залежно від їхньої матеріальної ситуації.

Лише у 2016 р. митники з Люблінського воєводства затримали 9,1 млн пачок цигарок без польських акцизних знаків вартістю 128,9 млн злотих, тобто на 42 % більше, ніж рік тому. За перше півріччя цього року вилучили 3,1 млн пачок контрабандних цигарок. Найбільше – на пунктах перетину кордону з Україною (близько 60 % усіх виявлених цигарок).

"Спроби контрабанди на кордоні з Україною бувають майже удвічі частіше, ніж на білоруському кордоні в Люблінському воєводстві. Більшість складає контрабанда в легкових і невеликих вантажних автомобілях. Великі організовані спроби контрабанди бувають все рідше. Саме тому в Польщі з'являються нелегальні цигаркові заводи", – сказав Марцін Чайка з Люблінської митної адміністрації в Білій Підлясці.

Кордон все щільніший

Це результат, зокрема, ущільнення кордону та пов'язаного із цим більшого ризику. Ще донедавна головним маршрутом контрабандистів були залізничні переходи. Цигарки провозили у вагонах, часто приховані під іншими товарами – деревиною, вугіллям. Лише у 2016 р. митники на залізничному переході в Тересполі та митниці в Малашевіцах виявили близько 1,5 млн пачок, що складає одну шосту всіх цигарок на території Люблінського воєводства.

Із січня на залізничному пункті перетину кордону з Білоруссю в Тересполі діє найсильніший у Європі "рентген" для вагонів. Він коштував 21 млн злотих. Інформація про це дійшла і до контрабандистів, тому митні служби відзначають зменшення потоку. Від початку року на цьому залізничному переході митники виявили лише дві великі та кільканадцять менших спроб контрабанди. Загалом вилучили близько 190 пачок цигарок. Найбільше контрабанди виявили за допомогою "рентгену". У середині червні у вантажі 66 т гідрокарбонату натрію приховали 100 тис. цигарок вартістю 1,3 млн злотих. Через місяць під час обстеження потяга з деревиною сканер виявив чергову передачу – приблизно 50 тис. пачок цигарок вартістю 680 тис. злотих. Також на пункті перетину кордону в Тересполі митники виявили в одному з вантажів тирсоплити 25 тис. пачок вартістю 340 тис. злотих.

"Порівнюючи ці дані з минулорічними, помітно, що пристрій виконує контрольно-відлякуючу функцію. Контрабандисти вирішили, що рівень ризику став небезпечно високим", – сказав Чайка.

За планами Національної податкової адміністрації, до кінця року на переходах у Гребенному та Корощині з'явиться два сучасні прилади для сканування вантажних авто з відповідною базою. Загальна вартість цих інвестицій – понад 20 млн злотих, які виділить державний бюджет.

Через зелений кордон

У зв'язку з щільнішими пунктами перетину кордону контрабандисти шукають нові канали, зокрема через зелений кордон. Не лякає їх 400-кілометрова прикордонна ріка Буг: річку зі звивистим руслом складно патрулювати. На додаток прибережна територія входить у заповідні терени, захищені в рамках європейської програми "Natura 2000". Через це немає змоги вирізати кущі, що ростуть на берегах і заважають вести спостереження.

Контрабандою через Буг займаються польсько-українські організовані злочинні угрупування. Особливо активні вони від березня до пізньої осені. Останнім часом нерідко використовують понтонні човни.

"Усе відбувається дуже швидко. На українському березі цигарки пакують у понтонний човен. Коли він прибуває до польського берега, їх ховають у кущах або, частіше, швидко передають отримувачу, який має спеціально підготовлений автомобіль", – розповідає підпоручик Даріуш Сєнніцький, прес-секретар Надбужанського відділу Прикордонної служби. –

Це, як правило, позашляховики із повним приводом, потужними двигунами, укріпленими рамами, затемненим склом, без пасажирських сидінь, щоб було більше місця для вантажу.

"Такий транспорт прямує вглиб країни", – каже прес-секретар Надбужанського відділу Прикордонної служби.

Наприклад, 8 квітня прикордонники у Влодаві та Збережі піймали на гарячому двох поляків, які перевозили через Буг цигарки вартістю понад 460 тис. злотих. Наступного дня затримали трьох громадян України, які понтонним човном неподалік від Дорогуска намагалися перевезти цигарки вартістю 70 тис. злотих. У червні прикордонники зупиняли такі групи біля Збережа (300 тис. злотих), Городла (130 тис. злотих). 20 липня в руки прикордонників із Дорогуска потрапило покинуте контрабандистами авто, завантажене від підлоги до даху цигарками на суму 160 тис. злотих. Насправді немає тижня, щоб не було такої події. Буває, що контрабандисти використовують інші транспортні засоби. Кілька тижнів тому прикордонники із Надбужанського відділу Прикордонної служби затримали громадянина, який перевезені на польський бік цигарки намагався перевезти обвішаним пакунками мопедом.

Тільки з початку липня Надбужанський відділ Прикордонної служби запобіг контрабанді цигарок на суму близько 1,5 млн злотих.

Товарний дрон

Контрабандисти використовують нові рішення, наприклад мотодельтаплани. Так було 1 квітня, коли вночі пілот нелегально перетнув кордон і біля Томашова Любельського скинув три коробки цигарок вартістю 40 тис. злотих.

"Кожного разу ми піднімаємо наші літальні засоби. Звичайно, у нас немає права збити такий дельтаплан, тому що загине людина, але ми слідкуємо куди скидають посилку і вживаємо заходів", – розповідає Даріуш Сєнніцький.

На території під захистом Надбужанського відділу Прикордонної служби був також випадок контрабанди за допомогою дрона.

"Така контрабанда невигідна: не можна багато перевезти. Можна перевезти одну, максимум дві коробки по 40 пачок цигарок. Натомість у понтонний човен помістяться навіть 40 упаковок", – кажуть прикордонники.

Даріуш Сєнніцький визнає, що контрабанда цигарок – це прибутковий бізнес, а контрабандисти мають все краще обладнання. Все частіше вдаються до насильства, наприклад, використовуючи проти прикордонників газ. Трапляються також спроби наїзду на працівників прикордонної чи митної служб.

"Вдягають маскувальні костюми, мають радіотелефони, тепловізори та пристрої нічного бачення, перехоплюють наші частоти. Вони знімають нас, а ми їх. Із певним успіхом ми запобігаємо контрабанді. Цього року – на суму понад 10 млн злотих", – підсумовує Даріуш Сєнніцький.

Надрукувати
мітки:
коментарів