Поділитись:

Підозри щодо масштабів "Заходу-2017" виправдані, - НАТО

П'ятниця, 22 вересня 2017, 15:33
Підозри щодо масштабів

У Північноатлантичному альянсі (НАТО) впевнені, що підозри щодо масштабу російсько-білоруських навчань "Захід-2017" були виправданими.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Для повної оцінки потрібно кілька тижнів, але вже зараз зрозуміло, що масштаб і географічне охоплення навчань "Захід-2017" виявилися істотно більшими від початкових заяв (Москви і Мінська, - Ред.)", – повідомила речниця НАТО Оана Лунгеску.

З її слів, ці маневри проходили не тільки на території Білорусі, Калінінграда, Ленінградської області та в акваторії Балтійського моря, як анонсувалося перед початком навчань. Одночасно серйозні навчання проходили в Арктиці, на Далекому Сході, в Чорному морі неподалік від кордону з Україною, а також в Абхазії, причому представники російської влади офіційно пов'язували деякі з них з маневрами "Захід-2017".

У Північноатлантичному альянсі вважають, що навчання "Захід-2017" імітували "очевидно великий конфлікт між державами" і що в них був задіяний повний спектр російських і білоруських озброєнь, включаючи військовий флот, підводні човни, винищувачі, танки, артилерію та міжконтинентальні балістичні ракети.

Також у НАТО переконані, що в маневрах РФ і Білорусі насправді брали участь набагато більше військовослужбовців, ніж було офіційно оголошено. Раніше Мінськ і Москва повідомляли про 12 700 військових. В Альянсі поки не називають конкретних цифр, але говорять про "декілька десятків тисяч солдатів", задіяних в навчаннях "Захід-2017". Віденський документ ОБСЄ зобов'язує країни-організатори військових маневрів допустити на них іноземних спостерігачів, якщо чисельність особового складу перевищує 13 тисяч осіб.

Нагадаємо: навчання "Захід-2017" відбулись з 14 по 20 вересня. Перед їх початком Москва запевнила НАТО, що маневри носять виключно оборонний характер.

Надрукувати
мітки:
коментарів