Поділитись:

Як виготовляють сир пармезан (фото)

Неділя, 08 жовтня 2017, 18:07
Як виготовляють сир пармезан (фото)

Як виготовляють сир пармезан (фото)

Вигаданий монахами сир готують не один рік. У корів, молоко яких беруть у виробництво, – спеціальний раціон, а туристам показують далеко не все.

В італійському містечку Парма є багато великих підприємств харчової, хімічної і парфумерної промисловості, але найбільшою гордістю міста вважається місцевий сир парміджано-реджано - Parmigiano Reggiano, – йдеться на сторінках "Економічної правди".

Більш звична для українців назва "пармезан" – це французький варіант італійського назви.

Найближча сироварня, на якій його роблять, знаходиться в двох кілометрах від Парми. Для сироварні це нетипове розташування: в Італії їх багато, але більшість розташовані подалі від міст, чи й зовсім далеко в горах.

Робочий день на сироварні починається в 4 ранку, проте поспостерігати за процесом приготування пармезану з самого ранку туристам дозволяють далеко не завжди. Зазвичай вхід для гостей відкривається в другій половині дня. Причина – необхідність дотримуватись санітарних правил при роботі з молоком.

За офіційною версією рецепт пармезану придумали монахи-бенедиктинці в 1200 році. У спекотній Італії вони потребували продуктів, які могли б зберігатися довго.

Відкриття ченців виявилося успішним. Сьогодні Пармезан – один з найвідоміших твердих італійських сирів в світі, який входить в раціон космонавтів Міжнародної космічної станції.

Технологія виготовлення

Пармезан готується з молока двох надоїв.

Перший етап – наповнення великих прямокутних форм молоком вечірнього удою. Через кілька годин на молоці утворюється жирний шар, який знімають. Пізніше в нього вливають молоко ранкового надою, яке не знежирюють.

Після цього настає другий етап. Молоко спеціальними шлангами переливають у великі мідні чани, де його нагрівають. Ємність одного чана – 900 літрів. Щоб отримати кілограм пармезану, потрібно 16 літрів молока.

Як виготовляють сир пармезан (фото)

Пармезан ­– повністю натуральний сир з суворою технологією виробництва.

Строгість починається на самому старті: корови харчуються травою, яка не виділяє фарбувальних ферментів у молоко. У пармезан додають три елементи: сичужний фермент, сироватку з попередніх віджимань і сіль.

Сичужний фермент і сироватку додають на початкових етапах приготування. Перший потрібен для звуржування, друга – для збалансування кислотності.

Потім сирну масу поділяють на дві частини і кладуть під прес, де вона набуває форму головки вагою в 38-45 кг і стікає.

Третій етап – головку сиру на три тижні кладуть в соляну ванну. За цей час на ній утворюється тверда соляна захисна кірка. Їсти її не можна.

Як виготовляють сир пармезан (фото)

Четвертий етап – дозрівання. Тривати він може 12-36 місяців.

Молодий пармезан, 12 місяців, – найм'якіший та ніжний на смак. На цій стадії сир має однотонний колір і тільки починає кристалізуватися. Чим старший пармезан, тим більше він кристалізується. Ознака кристалізації – круглі цятки більш світлого відтінку. Чим старший сир, тим цятки чіткіші.

Дворічний пармезан вважається дуже хорошим і поширеним. Він твердіший від молодого сиру і на ньому вже видно кристалізацію. Трирічний сир або старий – найтвердіший, він має високий рівень кристалізації.

В процесі дозрівання головки сиру перевертають на стелажах і скидають з них пил за допомогою спеціального обладнання.

Як виготовляють сир пармезан (фото)

Він такий один

Справжній пармезан можна відрізнити від підробки за зовнішнім виглядом.

По-перше, на упаковці і по всій соляній шкірці сирної головки повинен бути відбиток Parmigiano Reggiano – його можна помітити навіть при покупці шматка сиру.

Також на сирної голівці відтиснутий номер сироварні і знак якості. Останній ставиться за підсумками перевірки. Кожна сирна головка позначається знаком якості (палене клеймо) DOP - Denominazione di Origine Protetta.

Зрілість і щільність сиру в Італії перевіряють спеціальні ревізори або "пармські стукачі". Вони простукують головку сиру молоточком. Якщо звук глухий, значить, щільність сиру хороша, якщо дзвінкий – можливі порожнечі.

На сирі з дефектом не буде знаку якості і відбитку Parmigiano Reggiano. Кірка буде затушованого світлого кольору, а на полицях магазину або на ринку такий сир буде продаватися зі знижкою. Недобросовісні продавці можуть продавати дефектний пармезан дорожче під приводом, що це нібито унікальний вид сиру.

Як виготовляють сир пармезан (фото)

По-друге – ціна. Справжній пармезан коштує дорожче своїх аналогів, наприклад, Grana Padano. Останній за смаком і зовнішнім виглядом дуже схожий на пармезан, але технологія його виробництва менш сувора. Наприклад, не всі інгредієнти натуральні, вимоги до харчування корів менш жорсткі.

З цієї причини, наприклад, дітям, у яких може бути алергія на хімічні добавки, краще давати саме пармезан, а не його аналоги.

Дуже компанійський сир

Пармезан – неслухняний сир. На виробництві його можуть фасувати в рівні трикутні шматки, проте в домашніх умовах порізати його рівно складно.

Найзручніший спосіб подрібнити пармезан – наколоти його скибочками спеціальним ножем. Ще один варіант – натерти.

Пармезан – дуже компанійський сир. Він поєднується з м'ясом, пастою, салатами. Не можна його додавати лише в рибу: буде перебитий смак обох продуктів.

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
17 березня 2024
27 лютого 2024
20 грудня 2023
12 листопада 2023
14:21
16 жовтня 2023
23 лютого 2023
10:24
22 лютого 2023
05 липня 2022