Поділитись:

Дорожній патруль у Польщі: що робити, якщо вас зупинили

Четвер, 12 жовтня 2017, 19:30

Все більше людей мандрують до Польщі автомобілем, про що свідчать черги на кордоні. Подорожуючи іншою країною власним авто, водію слід добре знати правила дорожнього руху та систему штрафів за їх порушення на даній території. Чимало водіїв у Польщі стикається із неприємною ситуацією, коли їх зупиняє дорожній патруль. Багато хто в таких випадках може розгубитися і діяти лише собі на шкоду.

Якими правами та обов'язками володієте ви та працівник правоохоронних органів та як себе поводити під час зупинки вашого авто, розповідає VSETUTpl.com.

Як себе поводити, якщо вас зупинив дорожній патруль в Польщі

Коли вас зупиняє дорожній патруль в Польщі, найкраще, якщо ви залишитесь в машині і покладете руки на кермо так, аби їх бачив поліцейський, який підходить до вашого авто. Пам'ятайте: офіцер не знає, кого він зупинив і якими можуть бути його наміри.

Усі пасажири повинні залишатися в автомобілі. Виходити з авто можна лише по одному і тільки з дозволу правоохоронця. В іншому випадку ваші дії можуть бути розцінені як спроба нападу або втечі і вимагатимуть від поліцейського відповідного реагування. За командою поліцейського ви маєте виключити двигун і ввімкнути аварійний вимикач.

Пам'ятайте! Спілкуватися зі співробітниками поліції слід м'ягко та без зайвої агресії, варто поводитися природно і не показувати свого роздратування.

Які права є у водія в разі зупинки за перевищення швидкості

Якщо вас зупинили за перевищення швидкості, ви маєте право вимагати копію сертифіката з перевірки вимірювального пристрою. Важливо переконатися, що в документі дійсно вказаний той пристрій, яким користуються поліцейські.

Якщо перевищення швидкості було зафіксоване на відеозапис, ви маєте право подивитися цей запис.

Увага! Ці права для водія діють лише у випадку зупинки транспортного засобу за перевищення швидкості. Якщо зупинка є результатом погоні або якщо у працівника поліції виникли підозри про скоєння злочину водієм чи пасажирами авто, або сам автомобіль, за підозрами, є предметом злочину, усі ці права втрачають свою чинність. Іншими словами, ви не можете вимагати від поліцейського записи з відеореєстратора чи документи на прилади у разі зупинки вашого авто не з приводу перевищення швидкості.

Огляд транспортного засобу, водія та пасажирів

Офіцер також може попросити вас показати вміст багажу та перевірити (наскільки це можливо) технічний стан автомобіля.

У яких випадках поліцейський може проводити особистий огляд транспортного засобу, водія та пасажирів

Співробітник поліції може провести особистий огляд водія і пасажирів та оглянути вміст багажника і зареєстрованого багажу тільки при наявності обґрунтованої підозри у вчиненні злочину зупиненими особами.

Особистий огляд також може бути проведений з метою знайти документи у випадку, якщо водій відмовляється самостійно пред'явити свої документи на вимогу поліцейського.

Отже, на практиці порушення вашої приватності, огляд осіб та транспортного засобу може проводитися співробітниками поліції в ході слідчо-оперативних операцій з метою отримання інформації, спростування або підтвердження доказів скоєння злочину, документування незаконної діяльності, а також непрямого відношення із вже скоєним злочином (наприклад, якщо вас зупинили неподалік місця злочину).

Що робити, якщо огляд особи та перевірка вмісту багажника автомобіля поліцейським є необґрунтованими

Ваші права в цьому випадку не є достатньо регламентованими. Немає чітких інструкцій щодо того, як діяти, коли виникає така ситуація.

Як правило, ви НЕ можете заперечувати проти особистого огляду та перевірки транспортного засобу співробітником поліції, проте у вас існують все таки певні права.

Права водія під час особистого огляду та перевірки транспортного засобу

  • Ви маєте право попросити в поліцейського озвучити обґрунтовану причину огляду.
  • Ви маєте право робити відеозапис особистого огляду та перевірки автомобіля.Будь-які заходи, вжиті під час інспекції, повинні бути задокументовані. Протокол повинен містити відомості про місцезнаходження та час огляду, особисті дані її учасників, причину та наслідки перевірки, список знайдених предметів та опис вжитих заходів.
  • Ви маєте право заперечувати зміст складеного протоколу. Зверніть увагу, що будь-які звинувачення щодо недостовірності даних у протоколі огляду особи та транспортного засобу, ви повинні зробити перед його підписанням.
  • Ви маєте беззаперечне право бути присутнім під час огляду вашого автомобіля та вмісту його багажу (вантажу). Зверніть увагу! Поліцейський не може відкрити багажник вашого автомобіля, якщо вас немає поруч!

Пам'ятайте! У разі незаконного обшуку працівник поліції нестиме відповідальність за свої дії, які класифікуватимуться як порушення службової дисципліни. Основні дисциплінарні правопорушення включають невиконання службових обов'язків та перевищення повноважень. За їх скоєння співробітник поліції може бути покараний, наприклад, призначенням на нижчу посаду або, у разі повторного звинувачення, виключенням його з служби.

Як оскаржити дії поліцейського

Ви можете скаржитися про невиконання службових обов'язків та перевищення повноважень, що може розглядатися як повідомлення про вчинення злочину за ст. 231 Кримінального кодексу Республіки Польща. Державний службовець (в тому числі працівник поліції) здійснює такий злочин, коли він або вона перевищує свої повноваження або не виконує свої обов'язки, що завдає шкоди приватним чи суспільним інтересам.

Відповідаючи на таку скаргу, прокурор може провести перевірку, а особа, яка подає скаргу, буде викликана на слухання як свідок. Подальші провадження залежать від зібраних доказів та висновків прокурора.

Окрім Кримінального кодексу, ви можете посилатися також на положення Цивільного кодексу про захист права на приватність та права на недоторканність приватності. Якщо дії поліцейських незаконно порушили ваші особисті права, ви можете подати позов про захист особистих прав у загальний суд.

Які права у поліцейського в формі і які без уніформи

Відповідно до чинних положень, співробітник поліції в уніформі може зупинити транспортний засіб або пішохода майже завжди і скрізь – і в населеному пункті, і за його межами у будь-яку пору доби.

Важливо відзначити, що для зупинки не є необхідною наявність так званого ''lizakа policyjnego'' (дискового жезлу) або ліхтарика (за винятком, якщо це не обмежена видимість). Достатньо відповідного жесту рукою.

Зверніть увагу! Зупиняти транспортний засіб може будь-який співробітник поліції, а не лише працівник дорожнього патруля!

Зовсім інші повноваження в поліцейських в цивільному одязі. У цьому випадку співробітник поліції має право зупиняти автомобілів та пішоходів лише в населених пунктах та за наявності так званого ''lizakа policyjnego'' (дискового жезлу) або ліхтарика (у випадку обмеженої видимості).

Хто ще може зупиняти транспортний засіб

Небагато служб мають право зупиняти транспортний засіб. Фактично, окрім поліції, таким правом володіють лише Прикордонна та Митна служби. Військова жандармерія може здійснювати контроль лише на військовій території.

Зупинити і провести огляд водія і транспортного засобу можуть охоронці національних парків (на території парку чи заповідника) та лісничі (на лісовій дорозі). Вони мають право за необхідності накласти штраф на водія. Однак вони повинні мати дозвіл на управління дорожнім рухом, виданий начальником поліції.

Підсумки

Якщо вас зупинив дорожній патруль у Польщі, ви та всі пасажири повинні залишатися в авто і не покидати його без відповідної команди поліцейського. Спілкуватися із правоохоронцем слід делікатно і без агресії.

У разі зупинки за перевищення швидкості ви маєте право вимагати відеозаписи або документи, що підтверджують сертифікацію приладів фіксування швидкості транспортного засобу.

У випадку підозри на скоєння злочину, поліцейський може провести огляд осіб та транспортного засобу за умови обґрунтування своєї перевірки.

Під час огляду чинити опір поліцейським не можна. Будь-які ваші дії можуть розцінюватися як спроба нападу чи втечі.

Зупиняти транспортний засіб може будь-який співробітник поліції, а не лише працівник дорожнього патруля, а також працівники Прикордонної та Митної служб, охоронці національних парків та лісничі.

Надрукувати
мітки:
коментарів