Поділитись:

Британська розвідка підозрює Kaspersky Lab у шпигунстві

Вівторок, 14 листопада 2017, 21:30

Британська розвідка GCHQ має підозру, що антивірусна програма Kaspersky Lab, яка безкоштовно потрапила до понад 2 млн клієнтів банку "Barclays", може використовуватися урядом Росії як інструмент для збору інформації.

Про це пише "Монітор Інфо", посилаючись на"Financial Times".

Британське агентством електронної розвідки GCHQ вже місяць вважає, що програмне забезпечення Kaspersky Lab може використовуватись російською Федеральною службою безпеки (ФСБ) для стеження за "вразливими закордонними цілями".

GCHQ особливо побоюється за важливих клієнтів "Barclays" – таких як члени британського уряду та військових.

"Barclays", який від 2008 року надає безкоштовну підписку до антивірусу Kaspersky Lab своїм клієнтам, зараз займається питанням припинення співпраці з російським виробником.

Видання зазначає, що на даний моментів жодних доказів, які вказують на порушення даних клієнтів банку, поки що немає, а GCHQ щодо цієї справи з "Barclays" не зв'язувалося. У офіційній заяві банк підкреслив, що рішення припинити співробітництво з Kaspersky Lab продиктоване комерційними чинниками і не має зв'язку з побоюваннями GCHQ.

Американці відмовилися від Kaspersky Lab

Суперечки навколо Kaspersky Lab тривають від вересня поточного року, коли Міністерство національної безпеки США наказало усім цивільним урядовим агентствам видалити з комп'ютерів програмне забезпечення цієї фірми, подаючи як причину ризик використання її продуктів урядом Росії і можливе виникнення загрози безпеці країни. Подібну рекомендацію ФБР дало найбільшим американським фірмам, особливо у фінансовому та енергетичному секторах, вказуючи на ризик шпигування і актів саботажу.

Як поінформували "FT" представники західних розвідувальних служб, розвідка США та Ізраїлю має докази, що програми Kaspersky Lab вже кілька разів використовувалися російськими спецслужбами для зламування критичних даних. Російська фірма відкидає подібні звинувачення і стверджує, що з російською владою її не пов'язують "жодні неналежні зв'язки".

Kaspersky Lab розробляє один із найбільш популярних у світі антивірусів, кількість його користувачів становить близько 400 млн. Фірма має головний офіс у Москві і належить Євгенію Касперському. "FT" нагадує, що Касперський – колишній офіцер військової розвідки і навчався у закладах КДБ, попередниці ФСБ.

У Великобританії програмним забезпеченням цієї фірми користується багато великих підприємств. Уряд в Лондоні поки що жодної офіційної позиції у цій справі не висловлював.

Надрукувати
мітки:
коментарів
04 лютого 2024
02 серпня 2023
13 червня 2023
20 грудня 2022
07 квітня 2022
20:00
06 квітня 2022
22 березня 2022
05 березня 2022
21 вересня 2021
11 лютого 2021