Поділитись:

Вчені назвали, що не варто робити, аби вберегтися від раку

Субота, 25 листопада 2017, 15:35

Часто трапляється так, що онкологічні захворювання викликані генетичними факторами, які від людей не залежать. Проте, за словами лікарів, причиною майже половини випадків є спосіб життя пацієнтів.

Американське видання CA: The Cancer Journal for Clinicians (журнал Американського онкологічного товариства, що видається для фахівців, що займаються діагностикою, лікуванням і профілактикою раку), опублікувало результати дослідження про причини захворювання на рак, - пише "Радіо Максимум".

Група вчених на чолі з доктором Фархадом Ісламі проаналізувала дані про онкологічні захворювання в США та підрахувала, який відсоток випадків був викликаний факторами, залежними від самого пацієнта. Це, зокрема, куріння (активне та пасивне), надмірна вага, зловживання алкогольними напоями, низька фізична активність, недостатнє вживання овочів і фруктів, а також відвідування соляріїв. За результатами дослідження, 42% з 1,5 мільйона всіх випадків захворювання на рак у 2014 році були пов'язані саме з цими факторами.

Куріння стало причиною раку у 20 % випадків – і це найвищий фактор ризику. Надмірна вага або ожиріння з показником у 8 % посіли друге місце (в тому числі 6,5 % смертей). На алкоголь припало 5,6 % випадків і 4% смертей; на споживання червоного м'яса – 1,3 %, а на малорухливий спосіб життя – 2,9 %. А брак у раціоні фруктів і овочів, чим грішать приблизно 90 % американців, є причиною раку майже в 2 % випадків.

При цьому, якщо об'єднати кілька факторів відразу, то ризик значно збільшується. Так, надмірна вага, зловживання алкоголем, нездорова дієта і відсутність фізичних вправ сприяють розвитку раку майже в 14 % випадків у чоловіків і в 22 % – у жінок.

Але є і хороша новина: з 1991 року рівень смертності від раку в Америці знизився на 25%. І лікарі кажуть, що цей показник можна поліпшити ще більше, якщо люди відмовляться від шкідливих звичок, що сприяють розвитку онкозахворювань.

Дослідники сподіваються, що отримані дані спонукають органи державної та федеральної влади вжити відповідних заходів. Наприклад, збільшити кількість зон, вільних від куріння, і почати активніше пропагувати здоровий спосіб життя. А лікарі, своєю чергою, можуть частіше нагадувати пацієнтам про фактори ризику тих чи тих захворювань: як показують дослідження, це діє.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 березня 2024
13 лютого 2024
05 лютого 2024
12 жовтня 2023
10 жовтня 2023
21 вересня 2023
01 серпня 2023
18 травня 2023
18 березня 2023