Поділитись:

У Польщі заговорили про "зелені карти" для українців

Вівторок, 19 грудня 2017, 14:01

Економічні мігранти з-за східного кордону Польщі, особливо з України, стають, практично, єдиним джерелом заповнення прогалини на ринку праці в Польщі.

А це показує, що уряд у питанні міграційної політики нарешті повинен перейти від слід до вчинків, – пише Польське радіо.

На погляд експертів, модель політики щодо мігрантів повинна змінитися і перейти від короткострокової до довгострокової. Польща повинна заохочувати мігрантів поселятися над Віслою і тут працювати. Прем'єр-міністр Матеуш Моравєцький, який дотепер був прихильником таких змін, проте його плани блокували, зараз зможе їх реалізувати. Прем'єр свідомий демографічних проблем і хоче їх вирішувати.

Однією з ідей є введення для громадян України документа на кшталт "зеленої карти", на основі якого українці могли б поселятися в Польщі разом із родинами. Про створення стабільніших умов життя для іноземних працівників у Польщі закликають роботодавці.

Але вже серед політиків такої однодумності немає. Особливо депутати від партії Кукіз'15 висловлюють свої сумніви стосовно присутності українців у Польщі. Однак, як наголошує професор Мацєй Дущик, – число українців у Польщі може бути політичною проблемою лише тих, хто не має ніякого уявлення про міграцію.

Надрукувати
мітки:
коментарів