Поділитись:

Американські вчені створили пристрій, який "генерує енергію нізвідки"

Вівторок, 20 лютого 2018, 07:00

Дослідники з Масачусетського технологічного інституту розробили систему, здатну перетворювати добові коливання температури в електричну енергію. Про це повідомляє Technology.org.

Термоелектричні пристрої, які генерують енергію, коли одна сторона пристрою має іншу температуру, ніж інша, широко обговорювалися ряд років. Проте це вперше, коли була розроблена робоча система.

"Ми побудували перший тепловий резонатор. Може здаватися, що він генерує енергію нізвідки", - зазначив співавтор Майкл Страно, професор хімічного машинобудування MIT Карбон Дуббс.

Оскільки пристрій генерує енергію від зміни температури навколишнього середовища, на нього не впливає ані хмарність, ані вітрові умови чи інші фактори навколишнього середовища. Фактично, пристрій можна помістити в тіні під сонячною панеллю, тим самим роблячи її більш ефективною, відтягуючи залишкове тепло.

Розроблений терморезонатор також виявився втричі ефективнішим за комерційний піроелектричний матеріал, який нині вважається визнаним методом перетворення коливань температури в електрику.

Щоб побудувати пристрій, команді довелося спочатку розробити матеріал, оптимізований для теплової еффузії - властивості, яка поєднує теплопровідність та теплову ємність. Матеріал виконаний з міді або нікелевої піни, який потім покривається шаром графему для забезпечення ще більшої теплопровідності. Нарешті, піна наповнена октадеканом, матеріалом, що змінює свій стан між твердим та рідким в межах певного діапазону температур, вибраних для даних потреб.

Якщо під час випробування денна різниця температур становила 10 градусів Цельсія, то пристрій міг генерувати 350 мілівольт потенціалу та 1,3 міліватт потужності - достатню для дрібних датчиків середовища або систем зв'язку.

Новий матеріал може використовуватися як частина гібридної системи ортогональних джерел енергії, яка може включати в себе генератори котлів-пального та сонячні батареї.

Крім того, новий матеріал може виявитися корисним для розробки посадочних та навігаційних пристроїв для вивчення віддалених місць, в тому числі позаземних супутників та планет, оскільки більша частина системи може бути виготовлена ​​з місцевих матеріалів, що дозволить зменшити корисне навантаження та супутні витрати.

Надрукувати
мітки:
коментарів