Поділитись:

Ліки від астми можуть стати причиною безпліддя

П'ятниця, 23 лютого 2018, 07:00

Жінки з астмою, які використовують тільки астматичні інгалятори короткої дії, довше не можуть завагітніти, ніж інші жінки. Такими є результати міжнародних досліджень, очолюваних Аделаїдським університетом.

Дослідження більше 5600 жінок в Австралії, Новій Зеландії, Великобританії та Ірландії також показало, що жінки з астмою, які використовують препарати тривалої дії, можуть завагітніти так само швидко, як й інші жінки.

Науковці запевняють, що використання інгаляційних кортикостероїдів для запобігання симптоматики, не знижує жіночої фертильності.

"П'ять-десять відсотків усіх жінок у всьому світі страждають на астму, і це є однією з найпоширеніших хронічних захворювань у жінок репродуктивного віку. Кілька досліджень виявили зв'язок між астмою та жіночим безпліддям, але вплив лікування астми на фертильність був незрозумілим", - говорить доктор Гжесковяк.

"Вивчення ефекту лікування астми у вагітних жінок, чи тих, хто планує вагітність, має важливе значення, оскільки жінки часто висловлюють занепокоєння з приводу того, що їх ненароджені діти потрапляють під дію потенційно шкідливого впливу ліків".

Дослідники вивчали дані міжнародного дослідження, в якому взяли участь більше 5600 жінок, які очікували своїх первістків на ранніх стадіях вагітності.

10% досліджуваних жінок зазначили, що вони страждають на астму, і в цілому цим жінкам знадобилося більше часу, щоб завагітніти.

Коли дослідники відокремили цю групу відповідно до типів лікування астми, які вони використовували, вони не виявили різниці в фертильності між жінками, які використовують препарати від астми тривалої дії та жінок без астми.

Жінкам, які використовували лікувальні засоби від астми короткочасної дії (так звані бета-агоністи), знадобилося в середньому на 20% більше часу для зачаття. 30% таких жінок також знадобилося для зачаття більше року, що для дослідників було пороговим значенням безпліддя.

Ця відмінність залишилася навіть після того, як дослідники враховували інші фактори, які, як відомо, впливають на фертильність, такі як вік та вага.

Дослідники планують подальші дослідження, в яких беруть участь жінки з астмою, які проходять курс лікування від безпліддя, щоб з'ясувати, чи поліпшення контролю за астмою може також покращити результати фертильності.

Надрукувати
мітки:
коментарів