Поділитись:

В Арктиці зафіксували аномально теплу погоду

Субота, 03 березня 2018, 20:32
В Арктиці зафіксували аномально теплу погоду

Середня арктична температура лютого 2018 року було вищою від норми на 20 градусів.

Безпосередніх вимірів температури в регіоні не проводилося. Однак Зак Лабе, вчений-кліматолог з Каліфорнійського університету в Ірвіні, наголосив, що кілька незалежних аналізів показали, що температура була "дуже близько до точки замерзання", що більш ніж на 20 градусів Цельсія вище норми, – повідомляє "Новое время" з посиланням на Science Alert.

Середня температура для всього регіону на північ від 80 градусів північної широти досягла найвищого рівня, який коли-небудь реєструвався в лютому.

"Не було жодного потепління, навіть близько схожого на це. Я був здивований тим, наскільки великим було це потепління", – сказав Зак Лабе. Із його слів, він оперує даними, починаючи з 1958 року.

Дослідження показали, що такі екстремальні вторгнення теплого повітря в Арктику, колись рідкісні, стають все більш рутинними. Дослідження норвезьких вчених показало, що з 1980 року ці події стають більш частими, більш тривалими і більш інтенсивними.

"Раніше це не було поширене. Це траплялися 4 рази за період 1980-2010 років, але тепер подібне сталося в чотири з останніх п'яти зим", – сказав провідний автор дослідження Роберт Грем з Норвезького полярного інституту. Грем пояснив, що ці події пов'язані зі зменшенням зимового морського льоду в Арктиці, зазначивши, що рівень льоду в січні був найнижчим, а сам лід був більш тонким.

"Більш тонкий лід дрейфує швидше та може розбитися на більш дрібні шматки. Сильні вітри з півдня можуть просувати лід далі на північ в Центральну Арктику, оголюючи відкриту воду і виділяючи тепло в атмосферу з океану", – підкреслив Грем.

Цікаво, що тепліша Арктика впливає також і на кліматичні умови в більш південних місцях, таких як Північна Америка і Європа. Холодне повітря може проникати далі на південь, а тепле повітря – далі на північ.

Надрукувати
мітки:
коментарів