Поділитись:

Стенфордські вчені вдосконалили безпілотні автомобілі

Неділя, 11 березня 2018, 07:00
Стенфордські вчені вдосконалили безпілотні автомобілі

Авто з безпілотною системою керування рухається сусідньою звивистою вулицею і на розі повертатиме праворуч, де щойно на проїжджу частину викотився дитячий м'ячик. І хоча за кермом нікого нема, машина зупиняється, щоб уникнути зіткнення. Відвернути непоправне вдалося завдяки оснащенню автомобіля надзвичайно чутливою лазерною технологією, яка сканує об'єкти, розташовані поблизу, - повідомляє інтернет-портал technology.org.

Такий сценарій розвитку подій один із багатьох, створених науковцями із Стенфордського університету для тестування нової функції автомобілів на повному самокеруванні. Зараз вчені працюють над вдосконаленою програмою для транспортних засобів із безпілотною системою керування. Деякі із них вже оснащені аналогічною лазерною технологією для аналізу об'єктів навколо автомобіля. Вдосконалений варіант здійснює спостереження завдяки вбудованій радіолокаційній станції, яку також використовують літаки.

"Це схоже на фантастику, однак ідея візуалізації без прямої видимості об'єкта майже цілком правдоподібна", - стверджує Ґордон Вецштейн, доцент кафедри електротехніки і автор статті, що описує це дослідження, опубліковане в науковому журналі "Nature".

"Суттєвою проблемою в процесі візуалізації без прямої видимості є якість і ефективність способу правильної побудови параметрів тривимірного зображення прихованого об'єкта", - зазначив Девід Лінделл, студент-випускник Стенфордської лабораторії обчислювальної технічної візуалізація.

Для вдосконаленої системи візуалізації науковці встановили лазер поруч з фотонним індикатором, котрий може вловлювати навіть найменшу частинку світла. Імпульси від лазерного світла спрямовуються на стіну і, невидимо для людського ока, ці імпульси відбиваються від об'єктів, що розташовані за рогом, спрямовуються назад до стіни і повертаються до індикатора. Наразі таке сканування займає від 2 хвилин до години, адже це залежить від умов освітлення і відбивної здатності прихованого об'єкта.

Як тільки сканування завершено, алгоритм розшифровує контури перехоплених фотонів і завдяки технології покращення зображення, яку неодноразово можна зустріти у телевізійних передачах про злочинність, розмита фігура набуває чіткої форми. Базуючись на успішній роботі алгоритму, вчені вважають, що у них є всі шанси прискорити процес декодування і зробити його миттєвим.

Надрукувати
мітки:
коментарів