Поділитись:

Леопарди запобігають поширенню сказу у великих містах

Четвер, 15 березня 2018, 07:00

Ви б не хотіли жити поруч з леопардами, правда ж? Ці великі кішки справляють страхітливе враження, але люди могли б отримувати користь, живучи з ними в одному місті.

Про це стверджує міжнародна команда вчених, очолена Університетом Квінсленду. Вони виявили, що леопарди в Мумбаї (Індія) значно знижують ризик інфікування людей вірусом сказу, просто поїдаючи диких собак, – інформує інтернет-портал technology.org.

Бездомні собаки дуже небезпечні. Часто вони кусають людей, коли ті підходять занадто близько до їхньої їжі або з інших причин. Цих тварин важко контролювати, вони становлять
загрозу і, у зв'язку з цим, повинні розглядатися як дикі. Здичавілі собаки в Мумбаї, як і в багатьох інших містах світу, значно сприяють поширенню сказу. Ця хвороба є величезною проблемою Індії, щороку вона забирає життя 20 000 людей.

Леопард і собака, як правило, живуть приблизно в однаковій місцевості, для якої характерна наявність дерев та захисту від природних стихій. Леопарди виходять на полювання вночі, і собаки, особливо хворі, стають для них легкою здобиччю. За оцінками вчених, 35 леопардів в Мумбаї з'їдають близько 1500 собак на рік. У такий спосіб вони запобігають отриманню 1000 собачих укусів та відвертають 90 випадків сказу. Ці м'ясоїдні є справді корисними для людей, оскільки вони припиняють поширення страшної хвороби.

Проте між леопардами та людством існує величезний конфлікт, і в цьому бою плямисті чотирилапі програють – вони вже втратили 80 % свого історичного ареалу. Лише розуміння того, що з леопардами все-таки краще, ніж без них, може стати потужною мотивацією для збереження цих тварин.

Надрукувати
мітки:
коментарів