Поділитись:

Здатність співчувати може передаватися генетично

Четвер, 15 березня 2018, 23:00
Здатність співчувати може передаватися генетично

Нові дослідження показали, що прояв співчуття – це не лише результат виховання та досвіду, воно також є результатом генетичної спадковості.

Про це інформує інтернет-портал technology.org.

Співчуття або емпатія складається з двох частин: когнітивної та афективної. Когнітивна емпатія – це здатність розпізнавати чужі думки та почуття. Афективна емпатія полягає у здатності давати адекватні емоційні відповіді на ці думки та почуття.

П'ятнадцять років тому команда вчених з Кембриджського університету розробила спеціальний емпатійний коефіцієнт (ЕК), який дозволяє виміряти обидві частини емпатії. Попередні дослідження показали, що деякі з нас є більш чуйними, ніж інші, і що в середньому жінки більш схильні до співчуття, ніж чоловіки.

Також було виявлено, що в середньому люди з аутизмом демонструють нижчий ЕК. Усе через те, що вони мають проблеми з когнітивною емпатією, хоча їхня афективна емпатія може бути в нормі.

Команда вчених Кембриджського університету у співпраці з генетичною компанією "23andMe" та командою іноземних науковців провела нове та до того ж найбільше генетичне дослідження емпатії. Були використані дані більше ніж 46 000 клієнтів компанії "23andMe". Усі вони визначили свої ЕК онлайн та надали зразок слини для генетичного аналізу

Результати дослідження були опубліковані в журналі "Translational Psychiatry". Ось яких висновків дійшли вчені:

1. Здатність співчувати частково пов'язана зі спадковістю – цей факт підтвердила десята частина проаналізованих зразків.
2. Жінки в середньому більш чуйні, ніж чоловіки. Проте ця різниця не пов'язана з ДНК, вона є результатом інших негенетичних факторів, таких як пренатальний вплив гормонів або соціалізація.
3. Генетичні варіанти з низьким ЕК характеризуються підвищеним ризиком розвитку аутизму.

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
12 квітня 2024
08 квітня 2024
03 квітня 2024
26 березня 2024
16 березня 2024
15 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024