Поділитись:

Синтетичний білок допомагає імунній системі боротися з раком

Субота, 17 березня 2018, 07:00

Інновації в галузі лікування раку продовжують цікавити медиків, людей з цим діагнозом та тих, хто про них піклується.

Нещодавно за підтримки Національного інституту здоров'я група вчених створила синтетичний білок, рецептор химерного антигену (РХА), який може підвищити ефективність імунотерапії, націленої на тверді пухлини, – інформує інтернет-портал technology.org.

Імунна система займається пошуком чужорідних клітин, які можуть завдати шкоди організму людини. На поверхні кожної такої клітини є білок, який називається антигеном. Він стимулює організм розпізнавати його як "загарбника" та виробляти антитіла для захисту. Крім того, імунна система має у своєму арсеналі білі кров'яні тільця, так звані Т-клітини, які
можуть виявляти "загарбників" та обмежувати їхні дії. У Т-клітин наявні білки, названі рецепторами, які спочатку розпізнають певні антигени, а потім прикріпляються до них. Коли
це відбувається, різноманітні процеси змушують Т-клітину протидіяти антигенам.

Однак описаний алгоритм часто не спрацьовує з твердими раковими пухлинами. Усе тому, що ці злоякісні утворення виділяють імуносупресивні цитокіни – розчинні білки, що паралізують роботу імунної системи, роблячи Т-клітини неспроможними чинити опір антигенам.

Дослідницька група створила РХА, щоб змінити реакцію Т-клітин на імуносупресивні цитокіни. Учені поміщають РХА на Т-клітини, у такий спосіб роблячи їх активними в присутності розчинних антигенів та здатними атакувати.

Використання синтетичних білків, аби цитокіни не мали змоги деактивувати Т-клітини, все ще перебуває на ранній стадії дослідження. Однак розгортання цього процесу та його наслідки є перспективними, і вони можуть бути життєво важливими для хворих на рак людей.

Надрукувати
мітки:
коментарів