Поділитись:

Теплові настили прискорюють танення снігу

Субота, 17 березня 2018, 23:00

Прибирання снігу, який накопичився на автостоянках та вздовж узбіч доріг, найближчим часом стане менш виснажливим завданням.

У дослідженні, опублікованому в журналі Американського хімічного товариства "Langmuir", учені провели тестування світлопоглинальних теплових настилів, що змушують сніг танути в три рази швидше, – інформує інтернет-портал technology.org

Свіжий сніг відбиває левову частку сонячних променів, які на нього потрапляють, а також більшу частину тепла від них назад у повітря. Як наслідок, величезні кучугури снігу можуть лежати тижнями, навіть коли стовпчик термометра давно сягнув вище нуля. Міста найбільш засніжених регіонів відвозять ці снігові маси на сміттєзвалища або використовують газові нагрівачі, щоб їх розтопити. Обидва підходи забирають багато сил, часу та коштів.

Посипання сажею є давнім, проте ефективним способом, який дозволяє снігу поглинати більше сонячного світла та швидше танути. Але сажа, антифризи та інші комерційні продукти, що прискорюють танення снігу, можуть забруднювати воду та ґрунт. Джонатан Б. Борейко та його колеги намагалися винайти більш екологічно безпечний спосіб розтопити сніг, використовуючи новий тип тонкого, електропровідного та теплопоглинального металевого настилу.

Дослідники створили три типи таких настилів, виготовлених з алюмінієвого сплаву. Два були вкриті чорною емаллю або розпиленим чорним розчином на основі кремнію, що легко поглинають сонячне світло. Третій настил включав лише "голий" алюміній, який відбиває сонячні промені так само, як і звичайний сніг. Під час лабораторних експериментів, кожен настил помістили на груди штучного снігу, що зберігався в холодильному контейнері. Усі вони піддавалися впливу лампи високої інтенсивності, яка імітувала сонячне світло. Сніг під настилом з "голого" алюмінію розтанув з тією ж швидкістю, що й звичайний сніг. Проте обидва настили, вкритих чорною фарбою, прискорили танення снігу на 300%.

Дослідники дійшли висновку, що ці поглинальні настили можуть бути використані, щоб пришвидшити танення снігових наметів на автостоянках, автошляхах або узбіччях доріг без використання нагрівачів, сажі та хімічних речовин.

Надрукувати
мітки:
коментарів