Поділитись:

Отрута оси сприяє розробці нових методів лікування хвороби Паркінсона

Понеділок, 19 березня 2018, 07:00

Після укусу паразитоїдної оси американський тарган втрачає контроль над собою, стає заручником осиних яєць і згодом личинки з'їдають його живцем. Для таргана це безсумнівно
жахливий процес, а от для дослідників він дуже корисний.

За даними інтернет-порталу technology.org, в журналі Американського хімічного товариства "Biochemistry" вчені повідомляють про відкриття нового сімейства пептидів в отруті оси, що може бути ключовим елементом контролю над розумом тарганів і навіть допомогти дослідникам розробити кращі методи лікування хвороби Паркінсона.

Вчені давно займалися вивченням отрут, особливо осиних, в пошуках нових та потужних молекул, які можна було б використати при лікуванні хвороб та для інших потреб. Загадкова Ampulex compressa (смарагдова тарганяча оса) має двофазовий підхід до застосування своєї отрути проти таргана. Спочатку вона жалить його в грудну клітку, паралізуючи у такий спосіб його передні кінцівки. Потім оса спрямовує своє жало безпосередньо на мозок, що змушує таргана спершу чинити спротив, але згодом він впадає в стан летаргії, дозволяючи робити з ним все, що завгодно. Це заціпеніння нагадує симптоми хвороби Паркінсона.

У наведеному дослідженні Майкл Е. Адамс та його колеги хотіли визначити складові осиної отрути, які провокують таку поведінку. Дослідники збирали зразки осиної отрути та аналізували їхні компоненти за допомогою рідинної хроматографії та мас-спектометрії. Вони виявили нове сімейство альфа-спіральних пептидів і назвали їх ампулексинами. Щоб перевірити їхнє функціонування, команда вводила найбільш розповсюджений отрутний пептид тарганам. Після цього, аби повернути собі здатність рухатися, комахи потребували електричного розряду в 13 Вольт, тоді як до ін'єкції їм було достатньо 9. Це вказує на те, що пептиди допомагають осі знерухомити свою здобич.

Майбутнє дослідження буде зосереджене на визначенні клітинних показників ампулексинів та потенційній генерації корисної тваринної моделі для вивчення шляхів лікування хвороби Паркінсона.

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 лютого 2024
12 лютого 2024
15:15
07 січня 2024
21 грудня 2023
24 листопада 2023
14 жовтня 2023
05 вересня 2023
28 серпня 2023
14 серпня 2023
09 липня 2023