Поділитись:

Макаки знають, як швидко адаптуватися

Субота, 24 березня 2018, 07:00

Науковці роблять висновки про рівень розвитку інтелекту тварин, базуючись на їхній здатності використовувати інструменти. Такі здібності вимагають навичок і винахідливості. Крім цього,тварини якимось чином можуть передавати свої навички молодим поколінням.

Однак як вони обирають підходящі інструменти для роботи? Міжнародні дослідження показали, що макаки обирають каміння, щоб розтрощити горіхи відповідно до власних розмірів тіла, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Під час вибору інструментів є два основні правила – ви може співвіднести їх із власною силою або із роботою, яку необхідно виконати. Макаки опираються на перше правило, коли розламують пальмові горіхи. Вони обирають камінь і стукають по горіхові, допоки він не розколеться. Поміж тим шимпанзе використовують більші камені для обробки цього ж горіха, а дикі макаки послуговуються ними вже для роботи із морським мигдалем.

Науковці стверджують, що результати дослідження дуже важливі для галузі археології приматів і навіть можуть розповісти про те, як первісні люди використовували свої інструменти.

Коли майже 3,3 мільйони років тому люди створили власні кам'яні інструменти, то вони використали поєднання молотка і ковадла. Подібну поведінку спостерігаємо у приматів, хоча донедавна лише шимпанзе із Західної Африки використовували таку техніку, щоб розколоти масляні пальмові горіхи. Дикі довгохвості макаки із Таїланду стали послуговуватися цим методом відносно недавно. Цей факт доволі цікавий, зважаючи на те, що горіхи масляної пальми не є звичними рослинами на цих островів і були висаджені всього кілька десятиліть тому. Це означає, що макаки, які зазвичай харчуються морською їжею, призвичаїлися до нових умов існування доволі швидко.

Надрукувати
мітки:
коментарів