Поділитись:

Діти із бідних сімей найбільше схильні до повноти

П'ятниця, 23 березня 2018, 23:00

Кілька століть тому повні люди вважались більш заможними, оскільки вони мали багато грошей, щоб купити їжу. Однак часи змінилися.

Дослідники із Університетського коледжу Лондона провели дослідження, яке показало, що діти, народжені в неблагополучних родинах в більшості випадків мають більшу вагу, хоча за логікою повинно бути інакше, – повідомляє інтернет-портал technology.org.

Тож чому епідемія ожиріння загрожує незаможним родинам? Ще у 1973 році діти із неблагополучних родин у Великій Британії важили в середньому на 1,3 кілограми менше, і це мало сенс – продукти дорогі, а тому тільки заможні сім'ї смакували тортики і газовані напої.

Однак в 2015 році середня різниця у вазі досягла позначки 2,4 кілограми на користь дітей із неблагополучних родин. Насправді вчені підрахували, що ще із середини 20 століття соціально-економічний статус мало чим відрізнявся від індексу маси тіла (ІМТ). Але тепер соціально-економічна нерівність призвела до збільшення ІМТ у дітей із малозабезпечених сімей. Чим більша різниця в доходах, тим більша різниця в ІМТ. Але як це трапилося?

Вчені стверджують, що сама атмосфера в сім'ях із низьким рівнем доходів заохочує вести менш здоровий спосіб життя. Цілком зрозуміло, що підсолоджені напої і жирна їжа справді коштують дешевше. Крім того, різноманітні спортивні заняття, наприклад, футбол, теніс чи плавання, вимагають залучення чималих коштів, і далеко не кожна родина може собі це дозволити. Бути струнким коштує грошей, а також мотивації і певного рівня освіченості, що не завжди можливо.

З іншого боку, той факт, що сім'я не має проблем із нестачею їжі, не означає, що діти харчуються збалансовано. Заохочення виробників до зменшення кількості цукру у виробництві продуктів харчування – це перший крок у боротьбі із проблемою. Крім того, деякі фахівці пропонують ввести податок на солодкі напої. Проте, схоже, що ситуація буде лише погіршуватися. Їжа із високим вмістом цукру дешева, і вона дуже подобається дітям, адже іноді тільки вона може принести їм щастя.

Надрукувати
мітки:
коментарів