Поділитись:

Дитячі присипки Johnson&Johnson винуватять у виникненні раку

П'ятниця, 20 квітня 2018, 21:05

Дитяча присипка компанії Johnson&Johnson котрий рік поспіль продовжує бути предметом чи не головних судових спорів у США.

Наразі на різних стадіях розгляду перебувають понад 6 тисяч справ. Більшість з них точаться навколо того, чи спричиняє продукція компанії рак яєчників. Однак нова справа про іншу форму раку – мезотеліому – може змінити це протистояння, – пише Економічна правда.

Нещодавно суд Нью-Джерсі зобов'язав Johnson&Johnson виплатити $117 мільйонів за шкоду, завдану чоловікові на ім'я Стефан Ланзо.

У нього виникла мезотеліома – рідкісна і смертельна форма раку, що впливає на тканину, що вистилає поверхню грудної, черевної або серцевої порожнини (перикарда) тіла.

Стефан Ланзо переконаний, що сталося це через багаторічний досвід використання тальку цього виробника.

Раніше у 2017 році Johnson&Johnson, за рішеннями судів, мала сплатити більше $700 мільйонів у справах щодо раку яєчників.

Зокрема минулого року суд у Каліфорнії зобов'язав компанію виплатити $417 мільйонів Єві Ечеверії, якій діагностували такий вид раку після того, як вона використовувала товари із вмістом тальку для жіночої гігієни. Це була найбільша сума компенсації серед подібних судових справ.

Справа Стефана Ланзо унікальна тим, що в якості доказів вперше фігурують внутрішні документи Johnson&Johnson.

Ці папери свідчать, що дитяча присипка була забруднена азбестом. Причому, адвокати стверджують, що компанія знала про таке забруднення ще з 1970-х років.

Науково доведено, що виникнення мезотеліоми тісно пов'язане з впливом цього мінералу.

Компанія вже пообіцяла подати апеляцію на рішення суду в Нью-Джерсі та заперечує наявність азбесту в своїх продуктах, як і те, що їх тальк може спричинити будь-яку форму раку.

Johnson&Johnson апелює до того, що документ не містить таких доказів, а лише показує обережність компанії.

Адвокат виробника Пітер Бікс зазначає, що на початку 1970-х компанія розглядала, як потенційно видалити азбест з тальку, якщо ці два компоненти випадково змішаються під час видобутку.

За його словами, за десятиліття тестувань незалежних лабораторій та науковців жодного разу не було знайдено забруднення тальку.

Хоча зв'язок між азбестом та мезотеліомою успішно встановлено, у питанні того, чи може вплив азбесту спричинити рак яєчників погляди вчених розійшлися.

Деякі дослідження вказують на причинно-наслідковий зв'язок між азбестом та раком яєчників, тоді як інші – навпаки.

Johnson&Johnson стала спокусливою ціллю для адвокатів позивачів. Лише у 2017 році компанія на продажі своєї продукції заробила 76,5 мільярдів доларів.

Приблизно 22 тисячі жінок, у яких діагностували рак яєчників минулого року, є потенційними клієнтами адвокатів.

Johnson&Johnson вже побоюється, що адвокати позивачів змінять свою стратегію та сфокусуються на азбесті після серії програшів під час судових процесів, які спростовували попередні твердження, що сам по собі тальк викликає рак.

Надрукувати
мітки:
коментарів