Поділитись:

Чого чекати від фіналу Євро-2016

Неділя, 10 липня 2016, 16:55
Чого чекати від фіналу Євро-2016

Збірну команду Франції вважають фаворитом фінального матчу проти збірної Португалії.

Еспресо проаналізував найцікавіші факти про команди напередодні поєдинку.

Сенсації та закономірності

Чемпіонат Європи-2016 виявився одним з найнепередбачуваніших у історії. Проте сенсацій на кшталт тріумфу Данії у 1992 році, чи перемоги Греції у 2004-му не сталося. Команди, які стали головними несподіванками турніру зійшли з дистанції. Угорщина припинила боротьбу у 1/8 фіналу, Ісландія – у 1/4, Уельс – у півфіналі.

Цікаво, що усі ці команди перетиналися на Євро-2016 з одним з фіналістів – Португалією. Шанси на успіх команди Ферананду Сантуша перед початком турніру оцінювалися доволі стримано, через нестабільність португальської команди, яка грала у півфіналі Євро-2012, але за два роки на чемпіонаті світу не змогла навіть подолати групову стадію.

От і на груповому раунді нинішнього чемпіонату Європи у Португалії виникли неабиякі проблеми. Португальці розпочали турнір з нічиєї з Ісландією (1:1), потім не змогли перемогти Австрію (0:0), та ледве врятувалися у грі з Угорщиною (3:3).

Португальське перетворення

Чого чекати від фіналу Євро-2016

Після непереконливого старту Фернанду Сантуш вирішив докорінно перебудувати гру та відмовитися від атакувальної тактики на користь захисної. Вона спрацювала уже в 1/8 фіналу у матчі проти Хорватії, яка після перемоги над Іспанією вважалась ледь не "тіньовим" фаворитом чемпіонату. Португальці встояли проти атак суперника в основний час, а наприкінці овертайму використали ледь не єдиний свій гольовий момент і перемогли – 1:0.

У схожому стилі Португалія провела чвертьфінал проти Польщі, у якому вона була вимушена відіграватися після пропущеного на 2-й хвилині голу. Команда Сантуша із завданням впоролася і зусиллями Ренату Саншеша зрівняла рахунок ще у першому таймі, а у серії після матчевих пенальті здобула перемогу 5:3.

Півфінал проти Уельсу збірна Португалії провела вже набагато впевненіше, не лише звівши небезпеку біля власних воріт до мінімуму, а продемонструвавши вправну гру в атаці. Перемогу з рахунком 2:0португальцям принесли голи Кріштіану Роналду та Нані.

Раціональність Дешама

Чого чекати від фіналу Євро-2016

Якщо шлях команди Сантуша до фіналу виявився вельми складним, то Франція дісталася вирішального матчу Євро-2016 набагато впевненіше. Французи раціонально розподілили сили на всю турнірну дистанцію та вийшли на пік форми саме на фініші турніру.

На груповому раунді команда Дідье Дешама діяла невиразно та ледь вирвала перемоги наприкінці матчів з Румунією (2:1) та Албанією (2:0), а гру з Швейцарією звела до нульової нічиєї.

У 1/8 фіналу Франція теж "довго запрягала" та після першого тайму програвала Ірландії - 0:1. Але по перерві французи заграли на повну потужність і відібрали у суперника перемогу – 2:1.

Французька безжальність

Справжню міць французької збірної у чвертьфіналі відчула Ісландія, у матчі з якою господарі турніру зняли усі питання ще в першому таймі – 4:0, здобувши підсумкову перемогу з рахунком 5:2.

У півфіналі проти Німеччини збірна Франції змогла скористатися кадровими проблемами суперника, який втратив через дискваліфікації та травми трьох провідних футболістів – захисника Матса Хуммельс, хавбека Самі Хедіру та форварда Маріо Гомеса.

Французам принесла успіх гра другим номером. Завдяки злагодженим діям у захисті вони стримали потужні німецькі атаки у першому тайму, а безпосередньо перед перервою вийшли вперед, коли Антуан Грізманн реалізував пенальті, призначений за гру рукою Бастіан Швайнштайгера.

У другому таймі форвард зробив дубль, приніс своїй команді перемогу з рахунком 2:0 та з шістьма голами зміцнив свої позиції у суперечці кращих бомбардирів чемпіонату Європи.

Грізманн проти Роналду

Чого чекати від фіналу Євро-2016

У найближчих переслідувачів Грізманна, які продовжують виступи на турнірі - партнера по збірній Дімітрі Пайє, та португальців Кріштіану Роналду та Нані по три забиті м'ячі. Тому з великою долею вірогідності саме нинішньому лідеру перегонів дістанеться титул кращого снайпера Євро-2016.

Протистояння Грізмана та Роналду у фіналі має ще один підтекст – адже футболісти у травні були суперниками у фіналі Ліги чемпіонів. Француз у основний час не реалізував за "Атлетіко" одинадцятиметровий, а Кріштіану Роналду у серії післяматчевих пенальті завдав вирішального удару та приніс своєму клубу перемогу.

Тоді фаворитом була команда Роналду, а на Євро-2016 вже Грізманн є фаворитом бомбардирської суперечки, а його команда – фаворит фінального матчу. Букмекери пропонують на її перемогу у основний час коефіцієнт 2,00, на нічию – 3,20, виграш Португалії – 4,60. На перемогу Франції у турнірі дають 1,45, успіх Португалії – 2,95.

Незручний суперник

До всього - Франція є вкрай незручним суперником для збірної Португалії та постійно поступається їй на вирішальних стадіях великих турнірів.

На переможному для неї Євро-1984 збірна Франції, яка тоді також грала вдома, перемогла португальців у додатковий час (3:2). Коли французи здобули свій другий континентальний титул у 2000 році вони також у 1/2 фіналу зустрілися з Португалією та взяли у овертймі гору (2:1). І нарешті - вони перемогли португальців у півфіналі чемпіонату світу-2006 – 1:0 - та стали срібними призерами "мундіалю".

З того часу суперники двічі зустрічалися у товариських матчах, які також закінчилися перемогами Франції – 2:1 у 2014-му та 1:0 в минулому році. Загалом збірні провели 24 матчі, 18 разів виграли французи, 5 – португальці, а одного разу було зафіксовано нічию.

Судити фінал Євро-2016 буде Марк Клаттенбург з Англії, який у травні обслуговував вирішальний матч Ліги чемпіонів між "Реалом" та "Атлетико".

Надрукувати
мітки:
коментарів