Поділитись:

Нобелівську премію з економіки дали за теорію контрактів. У чому її суть?

П'ятниця, 14 жовтня 2016, 21:00

Нобелівський комітет 10 жовтня оголосив лауреатів премії з економіки. У цьому році вона дісталася британцеві Оліверу Харту і фіну Бенгт Хольмстрем за внесок в розвиток теорії контрактів.

Головний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку і автор наукових публікацій з теорії контрактів Сергій Гурієв розповів "Медузі", хто використовує теорію і для чого вона потрібна.

Що зробили Харт і Хольмстрем?

Харт і Хольмстрем побудували теорію, яку можна застосовувати для аналізу проблем всередині організації, аналізу структури фірми, ролі права власності в ній. Людині, яка знає теорію, набагато легше писати контракти менеджерам. Це, звичайно, не точні інструкції - "тут має бути п'ять відсотків, а тут - десять", - а формальні моделі: можна задати вхідні параметри і отримати загальні рекомендації, алгоритми.

На які питання відповідають їх побудови?

Теорія контрактів підказує, як побудувати стимули всередині компанії. Якщо ви менеджер, а я акціонер, скільки відсотків від збільшення прибутку я повинен вам заплатити? Чи повинен я ставити вам квартальні цілі або тільки річні? Якщо у вас багато видів діяльності, як мені побудувати стимули, щоб не вийшло, що ви працюєте над одним конкретним завданням, а інші закинули? Наприклад, в університетах збирають зворотний зв'язок від студентів, але не використовують її в якості єдиного показника ефективності викладача. Адже інакше викладачі будуть намагатися сподобатися студентам за всяку ціну, але ми розуміємо, що є й інша частина роботи - вона, може, не подобається студентам, але теж важлива.

Інший аспект теорії - неповні контракти. У класичній теорії рівноваги у випадку з повними контрактами стає байдуже, кому належать права на майно. Наприклад, якщо при наймі на роботу всі ваші обов'язки можна було б прописати в контракті (і цей контракт зміг би виконати суд), то ставало не важливо, хто кого наймає.

Але існують аспекти, які не описати в контракті, - і відразу проявляється роль власника, людини, яка приймає рішення про долю фірми і активів. Теорія пояснює, що таке право власності в цьому сенсі, як це право пов'язане з тим, що можна і що не можна записати в контракт.

А як писали контракти до робіт Харта і Хольмстрема?

Раніше контракти менеджерів корпорацій писалися погано, тепер - краще. Наприклад, контракт менеджера міг залежати від курсу акцій, але з'ясувалося, що якщо вся галузь працює добре, то навіть найгірший менеджер виграє. Тільки в останні десятиліття менеджерам стали записувати в контракт відносні досягнення: якщо ви працюєте в нафтовій галузі, важливо не те, наскільки виросли ваші акції, а як вони виросли в порівнянні з акціями інших нафтових компаній. Адже зростання може бути обумовле, наприклад, стрибком цін на нафту.

Під час кризи "Енрона" (Enron - американська енергетична компанія; збанкрутувала в 2001 році після того, як стало відомо про фальсифікації з фінансовою звітністю фірми - прим. "Медузи") з'явилися питання про те, як влаштовані стимули директорів американських компаній. Відбулася реформа, в ході якої переглянули стимули для аудиторів, консультантів, рейтингових агентств. Після кризи 2008 року задумалися про те, що менеджерам потрібні більш довгострокові стимули. Наприклад, при наймі давати менеджеру опціон, який він зможе реалізувати не відразу. Іншими словами, дати йому право викупити акції компанії за заданою ціною; якщо менеджер добре попрацював, то акції подорожчають - і він запрацює на різниці між ціною в контракті і ціною, яка встановилася на ринку завдяки його зусиллям.

Здавалося б, теорія повинна була з'явитися досить давно, але насправді формальна економічна теорія та її емпіричні тестування - це речі відносно недавні.

Теорія годиться тільки для корпорацій?

Вона використовується всюди. Наприклад, у Харта є робота про приватизацію американських в'язниць, вона каже, що при наймі приватних компаній для управління в'язницями потрібно подбати, щоб вони не надто багато економили на ув'язнених.

Теорія стала невід'ємною частиною економічної освіти, її проходять в будь-якому мікроекономічному курсі в аспірантурі або докторантурі. Люди, що працюють у фінансовому секторі або в консалтингу, всі проблеми, яких стосується теорія, так чи інакше розуміють. Вони використовують теорію при створенні контрактів і стимулів в реальних організаціях, при розборі контрактів всередині компанії, для прогнозування.

Хольмстрем і Харт заслужили Нобелівську премію?

Перша робота Хольмстрема із теорії контрактів з'явилася, здається, в 1979 році і до цих пір цитується; деякі роботи Харта - в 1988 і 1990 роках, його книга - в 1996 році. Їх роботи були відомі вже 20 років тому. Харт і Хольмстрем - видатні вчені і, звичайно, заслужили цю премію. Багато вже перестали чекати, коли їм її дадуть, але нагорода все-таки знайшла героя.

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 березня 2024
16 грудня 2023
28 листопада 2023
09 жовтня 2023
01 жовтня 2023
29 вересня 2023
08 червня 2023
17 травня 2023
15 травня 2023
22 березня 2023