Поділитись:

Основне, що потрібно знати про теракт в Стамбулі

Середа, 13 січня 2016, 14:22
Основне, що потрібно знати про теракт в Стамбулі

[image=1275]

Теракт у культурному центрі Туреччини, вчинений 12 січня 2016 року, сколихнув увесь світ.

ТСН.uа зібрав інформацію про інцидент який забрав життя мирних людей.

ДЕ СТАВСЯ ТЕРАКТ

Вибух стався на головній площі Стамбула, розташованій в історичному центрі міста в мікрорайоні Султанахмет району Фатіх. Згідно з даними журналістів з турецького видання Hürriyet, вибух здійснив терорист-смертник приблизно в 10:20 коли проходив повз туристів з Німеччини.

Основне, що потрібно знати про теракт в Стамбулі

КІЛЬКІСТЬ ЖЕРТВ І ПОСТРАЖДАЛИХ

Пізніше в мережі з'явилося відео з місця події, на якому видно, що від хвилі від вибуху перекинулося поліцейське авто. Поліція почала давати перші дані про постраждалих і загиблих. Згідно з даними поліції відомо про, як мінімум, 11 загиблих і 15 важко поранених людей. Серед постраждалих - туристи з Німеччини і громадяни Туреччини.

У той самий час в іншій частині Стамбула загорівся 8-поверховий готель. На місце одразу прибули пожежники і поліцейські. З недобудованого готелю були виведені 24 людини. Скільки людей було і залишилося в будинку на момент пожежі - невідомо.

Незабаром пожежу локалізували, всі постраждалі були доставлені в медустанови, інформації про загиблих немає. Причин, які могли викликати пожежу, правоохоронні органи поки не називають, і не пов'язують цей інцидент із терактом на центральній площі Стамбула.

ХТО ПРИЧЕТНИЙ ДО ТЕРАКТУ

Розслідування за фактом вибуху все ще ведеться. Тим не менш, представники служби безпеки Туреччини повідомили, що смертником виявився уродженець Сирії , який має звязок з "Ісламською державою", про це заявив віце-прем'єр Туреччини Нуман Куртулмуш.

Відомо, що терористові було 28 років. Інших подробиць поліція поки не надає.

Основне, що потрібно знати про теракт в Стамбулі

ОФІЦІЙНІ ЗАЯВИ

Своєю чергою, президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що найімовірніше теракт здійснив смертник сирійського походження.

"Рішуче засуджую напад на площі Султанахмет, який здійснив терорист-смертник сирійського походження. У нас поки десять загиблих, серед них є громадяни Туреччини і іноземці, 15 осіб поранені", - заявив Реджеп Ердоган.

Також, канцлер Німеччини Ангела Меркель виданню Reuters коротко заявила, що "міжнародний тероризм показав своє потворне обличчя в Стамбулі, Парижі, Анкарі та Тунісі". Після чого, закликала перейти до рішучих дій у боротьбі проти "ІД".

Президент України Петро Порошенко не залишився осторонь і висловив свою підтримку турецькому народу, опублікувавши на своїй сторінці в Твітер повідомлення: "Стамбул. Площа Султанахмет. Тероризму немає виправдання. Ми разом з турецьким народом!" Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк відправив у Туреччину телеграму прем'єр-міністру Турецької Республіки Ахмету Давутоглу, висловивши свої співчуття. "Ми рішуче засуджуємо тероризм у будь-яких проявах", - сказано в повідомленні.

НАВІЩО І ЧОМУ?

Голова управління благодійного фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко у своєму блозі на ТСН.uа написав, що Туреччина звикла до атак, вибухів і терактів, але щоб в центрі міста, на центральній площі повністю наповненій туристами - ніколи.

Яременко вважає, що на меті терористів було сказати "в Туреччині більше не залишилося безпечних місць". Варто відзначити, що ситуація в Туреччині залишається напруженою протягом року. У 2015 році в Туреччині пройшла хвиля терактів. Так, у жовтні в Анкарі прогримів потужний вибух, в результаті якого загинули 97 людей, 246 отримали поранення. Відповідальність за теракт взяли на "Ісламську державу". Також правоохоронці не виключали, що причетними до нападу можуть бути і курдські бойовики, оскільки курди останнім часом збільшили кількість нападів у країні після розриву мирної угоди з турецькими властями.

Надрукувати
мітки:
коментарів