Поділитись:

Революційна економічна реформа в Індії: чому Україні треба взяти приклад

Вівторок, 15 листопада 2016, 16:00

Індія упродовж трьох діб зробила найбільш разючу за масштабами і наслідками реформу для знищення тіньової економіки та легалізації всіх доходів і витрат в країні.

Ця реформа увійде в усі підручники з проведення державних реформ, менеджменту і фінансів і буде вивчатися у всіх університетах, – пише головний редактор газети "Цензор.NET" Юрій Бутусов.

"У нас багато говорять про радикальні економічні реформи, багато лаються і один одного звинувачують, а тепер давайте подивимося, які грандіозні зміни відбуваються в інших державах. Реформа, проведена в Індії 8 листопада 2016 року, – це важливий приклад реалізації чіткої стратегії національних реформ.

Увечері 8 листопада уряд Індії було зібрано на надзвичайне засідання. У всіх відібрали засоби зв'язку. На засіданні прем'єр-міністр Нарендра Моді повідомив:

1. 84 % фінансового обороту в Індії – великі купюри в 500 і 1000 рупій. 20-23 % індійської економіки, за підрахунками Світового банку, перебуває в тіні. При цьому загальний ВВП країни в 2015-му становив 4,9 трильйони євро. Тіньовий фінансовий оборот, який перебуває поза рамками оподаткування та контролю держави, оцінюється приблизно в 1,6 трильйони євро в рік.

2. Тіньова економіка і тіньовий фінансовий ринок не дозволяють розвиватися легальній економіці і гальмують економічне зростання шляхом недобросовісної конкуренції. Тіньова економіка провокує інфляцію і зниження реальних доходів, скорочує поле оподаткування і підвищує фіскальне навантаження на легальних платників податків.

3. Корупція, фінансування тероризму, наркотиків, торгівлі людьми та ухилення від сплати податків в легальному фінансовому обороті або неможливі, або добре помітні.

4. Тіньова фінансова система в Індії повинна бути знищена. Щоб вирішити цю проблему, основна маса готівки повинна бути розміщена в банках. Всі заощадження готівки повинні бути легалізовані та задекларовані.

5. Основним способом розрахунку у всій країні повинен бути безготівковий: за карткою. Готівкові повинні існувати тільки для роздрібних розрахунків.

6. А тепер головне! О 00:00 9 листопада у всій країні починається операція повного вилучення з обігу готівки з максимальним номіналом в 500 і 1000 рупій. Друкувати нові великі банкноти не будуть. Щоб зрозуміти масштаб: 500 рупій – це приблизно 7 доларів, близько 180 гривень. Тобто ефект для індусів від вилучення приблизно такий же, як якщо б сьогодні в Україні заборонили всі купюри по 200 і 500 гривень. Уявляєте?

7. На період операції всі банки закривають роботу з готівкою і зупиняють всі банкомати. Ніякі махінації і переклади наявних в безготівкові неможливі. Чітко визначені випадки, при яких можливе застосування великих купюр протягом 72 годин – наприклад, для оплати похорону.

8. Пропозиція готівки в економіці не скорочується. Готівку можна як і раніше зберігати і використовувати в будь-якому обсязі, але тепер це набагато незручніше, тому що використовувати можна тільки дрібні купюри.

9. Всю готівку можна без проблем покласти на рахунок в банку. Але фіскальні органи перевірять джерела походження цих коштів. Здача готівки в банк в сумі до 200 тисяч рупій перевірці не підлягає. Питання можуть бути тільки до тих, хто здав більше.

10. Для заощаджень в банках ніякої загрози не існує. Видача готівки дозволена, але тільки дрібними купюрами. Встановлено жорсткі ліміти на видачу готівки до 31 грудня 2016-го", – пише журналіст.

З такою заявою прем'єр-міністр Нарендра Моді виступив за 20 хвилин до півночі 8 листопада.

"У цю ніч Індія не спала. В індійських банках – черги. Натовпи людей штурмують відділення, щоб здати рупії. Згадайте, який ажіотаж викликали у нас електронні декларації політиків. А тут повного декларуванню підлягає весь фінансовий оборот величезної країни.

Мій друг, громадянин України Дхруба Чаран Панда (індус за походженням), директор українського відділення міжнародної корпорації "Дельта Вілмар", розповів, чому, з його точки зору, реформа буде успішною.

1. В Індії уряд підтримує високу довіру до банківської системи. Масові раптові банкрутства банків неможливі. Такі випадки трапляються вкрай рідко, тому що національний регулятор жорстко контролює всі параметри банківської діяльності. Відповідальність і вимоги до роботи банкірів з боку держави дуже високі. Держава гарантує, що при будь-якій події в банківському секторі компенсує вкладникам всі збитки в повному обсязі.

2. В Індії здійснено "нульове декларування" та амністія тіньових капіталів з 1 червня до 30 вересня 2016 року. Уряд дозволив всім громадянам легалізувати тіньові капітали на загальних підставах. Амністія поширювалася не тільки на гроші, але й на ювелірні вироби і нерухомість. Ось тільки заплатити за все це треба було 45 % від суми раніше незадекларованих доходів.

У ході цієї амністії декларанти подали понад 64 тисяч декларацій, розкрили активи вартістю 652,5 мільярдів рупій (близько 9,8 мільярда доларів США). За приблизними підрахунками, програма принесла бюджету країни близько 4,41 мільярдів доларів США.

Таким чином, якщо після такої амністії люди несуть здавати готівкові купюри, то фіскальні органи відразу бачать, у кого ці заощадження відповідають доходам, а у кого немає. Перевірка проста.

3. Вільного обігу готівки доларів, рублів, євро (і будь-якої іноземної валюти), як в Україні, в Індії немає: давно скасували. В Індії немає пунктів обміну валюти, де можна, по суті, без будь-якого контролю купувати і продавати валюту. В Індії торгувати валютою можуть тільки банки, кожна операція - лише за пред'явленням паспорта. На продаж валюти обмежень немає, але купівля готівкової валюти - під жорстким контролем. Валютні операції контролюються фіскальними органами. В результаті більшість населення зберігає гроші в національній валюті, тому що зберігати в готівки доларах не вигідно: вони мають менше поширення і не є, по суті, резервною валютою, як в Україні.

4. Уряд Індії проводить політику низької інфляції, щоб народу і бізнесу було вигідно зберігати гроші в рупіях, щоб була висока довіра до національної банківської і фінансової системи. З 2016-му розмір інфляції складе близько 4 % на рік. Така політика призводить до підвищення розмірів внесків в індійських банках саме в національній валюті.

Ось такий приклад реформ в XXI столітті. Корупція і цивілізаційна відсталість в Індії або співставні, або навіть ще гірше, ніж в Україні. Моді йшов на вибори з обіцянкою забезпечити кожного індуса туалетом: в тропічній країні відсутність каналізації для більшості громадян – величезна проблема. Там теж немає ідеальних політиків, ідеального суспільства. Але крок за кроком правлячий клас, який теж стрясають постійні скандали і звинувачення, витягує країну з відсталості і темряви на шлях відновлення і реформ. І дещо виходить", – зазначив Юрій Бутусов.

З його слів, в Індії волонтерам не треба фінансувати армію адже бюджет Міністерства оборони в 2015 році становив понад 41 мільярди доларів.

Бутусов переконаний, що для того, аби в Україні перетворити все тіньове в прозоре і легальне, потрібні стратегії і комплексні рішення: тільки так можна швидко змінити державу.

"У незалежності є своя ціна. І це не тільки кров патріотів – це ще й гроші і ресурси, необхідні для забезпечення і розвитку сучасної держави і суспільства. Головний урок реформ в XXI столітті: будь-який народ може провести радикальні зміни протягом життя одного покоління. Результати можна отримувати в найкоротші терміни", – переконаний журналіст.

Надрукувати
мітки:
коментарів