Поділитись:

Волинянин в центрі Риму відкрив власну піцерію

Середа, 20 січня 2016, 08:15
Волинянин в центрі Риму відкрив власну піцерію

Багато українців в Італії спромоглися відкрити й налагодити успішний бізнес в Італії серед них – й житель селища Іваничі, що на Волині.

Українські працівники активно відкривають бізнес в Італії, повідомляє gazeta.ua.

У центрі Риму другий рік працює піцерія 30-річного Андрія Злотка з волинського селища Іваничі, кілька місяців – автомайстерня 26-річної Іванни Комар і її батьків зі Львова. Закарпатці Оксана Мудрашінец і Тиберій Черба мають в італійській столиці магазин -бар .

Чому українці вкладають зароблене за кордоном , пояснює 39 -річний Олесь Городецький, голова " Християнського товариства українців в Італії " . 14 років тому поїхав туди на післядипломну медичну підготовку і залишився:

У 1990-х планували повернутися в Україну 90 відсотків трудових мігрантів. Коли запрацюють на житло, навчання дітей, лікування родичів. Багато приїжджали після помаранчевої революції. Повірили у зміни. Але відсутність реформ, корупція і безправність швидко відправили їх назад .

Раніше виїжджали переважно із Західної України . Зараз географія розширюється: Черкаси, Одеса, Дніпропетровськ , Харків. У деяких італійських областях більшість українців - з наших центрально- східних регіонів . Наприклад, в Генуї.

За кордоном немає раю, ніхто даром гроші не дає. Але є правила гри, зрозумілі всім. Більшість моїх знайомих готові повернутися в Україну.

Два роки минуло після Майдану. Люди бачать, що чиниться на митниці, як вирізують ліси, в якому занепаді села. Корупція процвітає навіть у Міноборони під час війни. Тому і не повертаються.

Нове покоління має інший менталітет. Вони не розуміють, що таке митні побори, як можуть бути ями на дорогах, як це - купити оцінку в університеті. Україна їх втрачає, вони італінізуются.

Надрукувати
мітки:
коментарів