Поділитись:

Яким буде курс долара у 2017

Вівторок, 03 січня 2017, 11:04

За прогнозами експертів, найімовірніше курс національної валюти за підсумками 2017 року опуститься до позначки 30 гривень за долар.

Одна з головних причин девальвації – мільярди доларів доведеться віддати на обслуговування державного боргу. Курс національної валюти 2017 залежить від багатьох факторів, зокреса кон'єктури на зовнішніх ринках і співпраці з МВФ. Сайт "Сегодня.ua" з'ясував, який курс долара буде в Україні 2017-го.

Гривня в піке

На початку 2014-го долар в Україні продавався по вісім гривень, а до кінця року – вже по 15 гривень. В результаті військових дій, падіння економіки і втрати частини ВВП гривня девальвувала рекордними темпами: до 24 гривень наприкінці 2015-го і до 27 гривень в середині 2016-го. Експерти сходяться на думці, що 2017-го курс національної валюти девальвує як мінімум до рівня 30 гривень за долар.

Так, велику кількість валюти доведеться витратити на обслуговування державного боргу, а стабільність гривні в тому числі залежатиме від співпраці з МВФ. Курс американської валюти 2016-го наблизиться до позначки 27 гривень за долар, вважає виконавчий директор міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко. При цьому на початку 2017 року ситуація кардинально не зміниться. За оцінками експерта, до кінця 2017 року гривня подешевшає до 30 гривень за долар. "Курс перебуватиме без серйозних потрясінь – до 30 гривень до кінця року", – говорить експерт. При цьому Олег Устенко зазначає, цей сценарій може "розхитати", наприклад, політична криза. У такій ситуації прогноз може бути менш оптимістичним.

З думкою свого колеги погоджується президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. "Швидше за все, до кінця року курс буде в районі 27 гривень за долар. Може бути, буде коливання 20-30 копійок в більшу або меншу сторону, але це нормальне явище. На початку наступного року може бути істотне зростання курсу. Потрібно буде обслуговувати державний борг, це позначається. І, відповідно, буде закупівля газу імпортного, це теж відіб'ється. Тут можливе якесь зростання", – розповідає економіст.

Водночас американська інвестиційна компанія Goldman Sachs прогнозує, що 2017-го курс гривні буде на рівні 32 гривень за долар. Інвестиційна компанія ICU, якої раніше керувала голова Нацбанку Валерія Гонтарева, поліпшила прогноз щодо курсу гривні 2017 року: з 34 до 30 гривень за долар.

Водночас в проекті державного бюджету на 2017 рік прогнозуються, що курс американської валюти в Україні буде на рівні 27,2 гривні.

Чому девальвує гривня і до чого це призводить

Як пояснили в НБУ, на курс гривні вплинули:

  • Падіння цін на світових сировинних ринках: пшениця за рік подешевшала на 25%, сталь – 31%, залізна руда – 38%.
  • Ембарго РФ, блокування транзиту через РФ, скасування ЗВТ з СНД (Україна втратила 1,1 млрд доларів)

Згодом девальвація гривні призводить до зростання цін на імпортні товари. Як зазначає екс-міністр економіки Віктор Суслов, якщо курс долара зріс на 7%, приблизно на такий же відсоток зростуть ціни на імпортні товари. Як зазначає Олександр Паращій, миттєво ціни не зростатимуть, тому що імпортери створюють "подушку безпеки" і передбачають в цінах курс трохи вище чинного.

Від курсу гривні залежать, в тому числі і тарифи на енергоресурси. Так, ціна на бензин на 70% залежить від курсу долара. Як пояснює заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев, 85% світлих нафтопродуктів Україна імпортує, крім того, в валюті доводиться платити податки – в результаті один з головних чинників, який впливає на вартість бензину на АЗС – курс валют. При цьому експерт уточнює – новий курс повинен закріпитися як мінімум на два тижні.

Якщо долар коштуватиме 27 гривень, бензин може подорожчати на 1,2 гривні. Якщо курс підніметься до 30 гривень – бензин може подорожчати на 3,2 гривні.

Разом з доларом подорожчає імпортна техніка і продукти. За словами екс-міністра економіки Віктора Суслова, ціни на імпорт збільшуються пропорційно зростанню курсу долара. Так, якщо долар подорожчає до 27 гривень, то і імпортні товари стануть дорожчими на 10%. А це, в свою чергу, вплине на індекс інфляції.

Від курсу гривні залежить і ціна на газ для українців. Згідно з розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, вартість імпортного газу конвертували в гривню за курсом 26,7 (стільки, згідно з прогнозом, коштуватиме долар в Україні 2017-го) і додали до неї ПДВ, тариф на транспортування і торгову націнку "Нафтогазу". Якщо курс долара перевищить 26,7 гривні, газ може подорожчати.

Крім того, до курсу гривні "прив'язані" ціни на квартири і машини. Якщо,наприклад, квартира вартістю 30 тисяч доларів наразі обійдеться в 763 тисячі гривень, то до кінця року при курсі 27 ця ж квартира коштуватиме 810 тис гривень. Така ж ситуація склалася і на автомобільному ринку.

Надрукувати
мітки:
коментарів