Поділитись:

Обмеження готівкових розрахунків: які будуть наслідки

Середа, 04 січня 2017, 10:38
Обмеження готівкових розрахунків: які будуть наслідки

НБУ зробив українцям подарунок під ялинку: з 4 січня 2017 року зменшив норму граничної суми розрахунків готівкою для фізичних осіб з 150 тис грн до 50 тис грн.

Відповідні норми прописані в постанові Нацбанку, – інформує UBR.

Нагадаємо: з 1 вересня 2013 року розрахунки пересічних українців між собою за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню, були обмежені сумою в 150 тис грн. Таке ж обмеження до сьогодні діяло в розрахунках готівкою фізосіб з юридичними особами та підприємцями.

Тепер межа на одноразову оплату протягом дня буде знижена втричі – до 50 тис грн. Обмеження на готівкові розрахунки між підприємствами (підприємцями) зберігається на рівні 10 тис гривень в день.

Розрахуватися за покупки дорожче 50 тис грн можна буде винятково в безготівковій формі – через банк або фінансову компанію, а також внісши або перерахувавши коштів на поточний рахунок (зокрема на депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок в гривнях).

У НБУ вважають, що нові обмеження не заподіють незручностей громадянам і не вплинуть на їх щоденні покупки.

"Той, хто витратить 50 тис грн в супермаркеті за один захід, буде гідний занесення в книгу рекордів України", – жартує директор української Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

Експерт зазначає, що обмеження торкнуться тільки великих придбань (нерухомості, коштовностей, транспортних засобів, предметів мистецтва, хутра, дорогого годинника, подорожей і т.д.).

"Якщо відняти обов'язкові витрати на комуналку, харчування, транспорт тощо, отримаємо в підсумку зовсім невелику суму, яка може бути витрачена на дорогі покупки. Отже, і кількість таких покупок буде невелика", - пояснює Невмержицький.

За словами експертів, покупки понад установлений ліміт можна робити в розстрочку або в кредит. Можна дробити суми, вибиваючи кілька покупок по окремим чеками, а не по одному загальному. Або брати в банку кредит, щоб по безналу оплатити покупку, а потім гасити позику готівкою по частинах.

"Діаманти, квартири, машини купують не так часто. Наприклад, б / у автомобілі вже підпадають під це обмеження. За 50 тис грн можна купити хіба що кузов, а не машину. В результаті буде очищатися весь грошовий оборот", - вважає Василь Невмержицький .

Покупки не приховаєш

Але навіть подрібнені платежі все одно будуть фіксуватися через РРО або іншим способом. Олексій Дорошенко розповів, що вже кілька місяців різними органами фінансового контролю моніторяться всі суми від 50 тис грн.

"Просто нас про це не повідомляють", – говорить експерт.

Тому все важче повністю приховати суми готівкових розрахунків. З його слів, все йде до того, що заховати свої реальні доходи буде майже неможливо.

"Через нотаріусів йде ідентифікація покупця при покупці нерухомості, корпоративних прав, авто і т.д. На одяг люди не будуть витрачати 90 % свого бюджету. А великі покупки рано чи пізно десь вилізуть все одно. І можна буде зрозуміти, що людина витрачає непропорційно своїм доходам ", – пояснює Дорошенко.

Фінансовий експерт Василь Невмержицький вважає, що обмеження готівкових розрахунків сприятиме переведенню грошових потоків в банківську систему і на фінансові компанії. Завдяки цьому зможе накопичуватися інформація про дорогі покупки українців, так як для здійснення безготівкового платежу потрібно паспорт і ідентифікаційний код.

Отримана інформація буде використана фіскальною службою і органами фінмоніторингу як джерело даних для порівняння витрат і доходів громадян, а також для виявлення джерел походження коштів.

Тим самим фактично створюється база для введення загального декларування майнового стану, яка дозволить врахувати всі накопичення громадян, зроблені з 1991 року, коли населення стало конвертувати свої заощадження у тверду валюту.

У підприємств скорочуються можливості отримання готівкових коштів без видачі чека.

Виникає тільки питання, наскільки ефективно податківці контролюватимуть обіг торгових точок. Для цього, наприклад, треба вводити повсюдне використання касових апаратів.

"Треба зробити так, щоб це стосувалося всіх і не було винятків. Тоді висновок готівки оборотів дасть прибуток банкам і більше податків", – вважає Невмержицький.

Своєю чергою Олексій Дорошенко прогнозує, що з часом межі розрахунків можуть знову знизити, як тільки служби контролю впораються з обробкою такого масиву інформації.

"А інакше немає сенсу вводити обмеження", – говорить експерт.

Надрукувати
мітки:
коментарів