Поділитись:

Додаткова хвиля: кого можуть призвати до ЗСУ в 2017

П'ятниця, 06 січня 2017, 20:26

Вже у лютому може розпочатися призов до лав ЗСУ офіцерів запасу, які не проходили військової служби. Йдеться про випускників військових кафедр при "вишах", так званих піджаків.

Спочатку про таку ініціативу розповів начальник Генштабу Віктор Муженко, –пише Depo.ua

"Нам необхідно систематизувати дані про офіцерів запасу, здатних проходити військову службу. Зокрема це стосується людей, які не служили, але мають вищу освіту та отримали військові звання офіцерів запасу. Щорічно такі офіцерські звання отримують 9-10 тисяч осіб. Це потужний ресурс, який повинен ефективно використовуватися, – зазначив генерал Віктор Муженко.

У Генштабі також повідомили, що наразі у законодавство внесені всі необхідні зміни, що забезпечують проведення призову офіцерів запасу, а Президентом Порошенком підписаний закон, який гарантує збереження місця роботи, посади і середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу за призовом осіб офіцерського складу.

Якщо міністр оборони України Степан Полторак видасть відповідний наказ, то призов "білих комірців" розпочнеться. Вже сьогодні говорять про лютий 2017-го. Призиватимуть на 18 місяців.

В ефірі радіо "Армія ФМ" в.о. начальника Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних сил України полковник Марк Андрусяк підтвердив реальність такої ініціативи.

"Ми передбачаємо такий вид служби, як "військова служба за призовом осіб офіцерського складу". Термін призову – 18 місяців. Це люди, які закінчили кафедру військової підготовки, але не проходили військової служби", – зазначив Андрусяк.

З його слів, таким чином Генштаб сподівається сформувати первинні офіцерські посади, частина ж призовників в подальшому залишиться на контракті. Також ці офіцери після проходження певної підготовки будуть направлені на службу в зону АТО.

"Призов проводитиметься щоквартально, і перший набір буде в лютому", – підсумвав Андрусяк.

Ось що про це каже Законодавство.

Стаття 11 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"

5. Громадянам України, які мають освітній ступінь вищої освіти не нижче бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, присвоюється відповідне первинне військове звання офіцера запасу. У разі потреби вони за наказом Міністра оборони України підлягають призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу.

Проте така ініціатива трошки йде в розріз зі словами президента Петра Порошенка, який ще в жовтні 2016-го говорив, що "армія буде контрактною і добровільною", – пише видання.

"Я підкреслюю, що з кінця жовтня українська армія стає контрактною, добровільною. У нас немає ні дезертирів, ні тих, хто відмовляється служити", – казав Порошенко.

У чому логіка?

У 2016 році пішли на дембель бійці всіх 6 хвиль мобілізації і тривалий час у соцмережах та ЗМІ обговорювали початок 7-ї хвилі, оскільки активно на збори викликали резервістів. Проте в грудні Міноборони звітувало про кількість бійців, котрі уклали контракти із ЗСУ.

"З початку року контракт з українським військом уклало понад 67 тисяч військовослужбовців, із яких майже 7400 – офіцери", – йшлося у повідомленні на офіційномусайті Міністерства.

Варто додати, що відповідно до Стратегічного оборонного бюлетеня України, до 2020 року ЗСУ мають перевести на стандарти НАТО, і для цього у ньому прописаний ряд реформаторських ініціатив, які включають у себе підготовку особового складу, освіту, перебудову логістики та системи функціонування армії в цілому. Для цього щорічно 5 % від ВВП країни має йти на потреби ЗСУ. У 2017 році бюджет Міноборони має становити 64 млрд. 27 млн 400 тис грн.

Важливим моментом Стратегічного оборонного бюлетеня є: "формування кадрового потенціалу Збройних сил України та інших складових сил оборони; створення, утримання та розгортання стратегічного резерву Збройних сил України".

Саме з цією метою командування й вирішило звернути увагу на "білих комірців", оскільки їхня кількість – це серйозний ресурс, котрий може знадобитися для кращого комплектування ЗСУ.

Щоправда, якість цього ресурсу на перших порах, судячи за все, залишатиме бажати кращого. Бо у довоєнні часи на військову кафедру йшли у своїй більшості люди, які прагнули відкосити від непотрібної, як тоді здавалося, служби в армії. Звичайно, військова кафедра була платною при "вишах", а влітку навіть доводилося на місяць поїхати у військову частину "відслужити". Це було всього раз, проте така перспектива, ще й з отриманням звання молодшого лейтенанта, була кращою, ніж йти після "вишу" на 9 місяців "срочки".

Бійці здебільшого підтримують таку ініціативу. До того ж, переконують, що ніхто "піджаків" не кижатиме на передову. Військові підтвердили, що офіцерського складу дійсно не вистачає, а навчитися можна всьому.

На початок протистояння на Донбасі, згідно з законом "Про чисельність Збройних сил України", загальна чисельність війська становила 184 тисячі осіб, при цьому власне військовослужбовців було 139 тисяч. Варто нагадати, що на той момент українська армія повністю перейшла на контракт, а призов зберігався лише у внутрішні війська.

Події в Криму призвели до ще більшого зменшення особового складу ЗСУ.

Таким чином, загальна чисельність української армії на момент початку АТО становила не більше 120 тисяч осіб.

Розвиток масштабів бойових дій вимагав різкого збільшення особового складу і неминучим стали шість хвиль мобілізацій, які були законодавчо закріплені навесні 2015 року в новому Законі, який визначав чисельність ЗСУ в 250 тисяч чоловік.

Надрукувати
мітки:
коментарів
10:28
26 березня 2024
09:00
23 березня 2024
09:53
21 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
12 березня 2024
11 березня 2024
06 березня 2024