Поділитись:

У Нацбанку пояснили, чому зріс долар

П'ятниця, 13 січня 2017, 11:41

З початку 2017 року на міжбанківському валютному ринку підвищилася волатильність обмінного курсу гривні, пов'язана з обмеженою пропозицією іноземної валюти.

Про це повідомив заступник голови НБУ Олег Чурий, – інформує прес-служба регулятора.

"В перші післясвяткові дня на міжбанківський ринок надходила для продажу валютна виручка, яка накопичувалася під час новорічних вихідних днів в Україні, які збігалися з робочими днями у США та Європі. Але цей фактор був тимчасовий. Наразі нижчу, ніж в попередні місяці, пропозицію валюти зумовлює традиційний для перших місяців року сезонний спад ділової активності, який зокрема полягає у дещо меншому надходженні виручки від експорту врожаю агрокультур, які були основним джерелом іноземної валюти в осінні місяці. Водночас роль основного джерела валютної виручки поступово переймає металургійний експорт. Цьому також сприяє світова цінова кон'юнктура завдяки подорожчанню сталі та залізної руди", – пояснив Чурий.

З його слів, за таких умов Національний банк готовий виходити на ринок з валютними інтервенціями для згладжування надмірних коливань та має достатньо інструментів для цього. Обсяг міжнародних резервів на початок січня становив 15,5 млрд дол США. Цього достатньо і для продажу валюти під час інтервенцій, і для виконання зобов'язань уряду та НБУ, – запевнив Чурий.

З початку 2017 року Національний банк здійснив під час аукціонів чистий продаж іноземної валюти на суму 14,6 млн дол США, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні.

13 січня з цією ж метою Національний банк також оголосив про проведення аукціону з продажу іноземної валюти. Обсяг аукціону – до 100 млн дол США.

Надрукувати
мітки:
коментарів