Поділитись:

Як штрафуватимуть українців за порушення готівкового обмеження Нацбанку

Неділя, 15 січня 2017, 12:35
Як штрафуватимуть українців за порушення готівкового обмеження Нацбанку

За порушення обмежень Нацбанку на готівкові розрахунки українці платитимуть штраф щонайменше у 1700 грн.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів адвокат Арсен Марінушкін.

"За статтею 163-15 Кодексу адміністративних правопорушень, за перевищення граничних сум розрахунків готівкою встановлений штраф, який накладається на фізичну особу-підприємця, посадових осіб юридичної особи, в розмірі від 100 до 200 неоподатковуваного мінімумів, тобто від 1700 до 3400 гривень. У разі повторного порушення – розмір штрафу вже буде в межах від 500 до тисячі неоподатковуваних податком мінімумів (8500 - 17000 грн)", – пояснює він.

Адміністративна відповідальність за перевищення лімітів на розрахунки готівкою стосується юридичних і фізичних осіб-підприємців.

"Оскільки обмеження встановлені в загальному, то відповідальність за таке правопорушення можуть понести і платники, і одержувачі готівкових коштів. У той же час, рядові українці та самозайняті особи – приватні нотаріуси, лікарі, адвокати не є суб'єктами відповідальності в даному разі", – коментує Марінушкін.

Адмінстягнення може бути накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення.

"Отже, вже через 2 місяці після покупки товару більш ніж за 50 тисяч гривень готівкою ніякого штраф платити не потрібно", – уточнює адвокат.

З 4 січня українці зможуть розраховуватися готівкою щонайбільше на 50 тис грн на день. Раніше обмеження діяли на суму більшу за 150 тис грн.
Надрукувати
мітки:
коментарів