Поділитись:

В Україні хочуть реформувати старшу школу

Понеділок, 16 січня 2017, 17:44
В Україні хочуть реформувати старшу школу

Міністерство освіти і науки України пропонує до громадського обговорення проект типового навчального плану для 10-11 класів.

Зміни мають стати чинними з 2018 року, при цьому проект документа передбачає зміну підходів до формування переліку предметів в 10-11 класах і є першим кроком до формування справжньої профільної школи, – повідомляє прес-служба відомства.

Отож, МОН пропонує такі зміни:

1. Скорочення кількості обов'язкових предметів (інваріантної складової) – з 22 до 9. Це дає можлівисть школі визначити свій профіль і поглиблено викладати обрані предмети.

2. Старша школа має стати профільною. Пропонується позбутися такого явища, як "універсальний профіль".

Це дасть школам більше свободи у формуванні своїх робочих планів. Залежно від власних ресурсів та можливостей, школи самостійно обиратимуть профіль. Якщо ж це велика школа, в якій навчається декілька паралелей, школа зможе мати класи з різними профілями викладання, а діти – обирати необхідний їм профіль навчання.

Проект передбачає, що школа повинна обов'зково обрати 2-3 предмети з циклу "профільних", а також доповнити їх дисциплінами з циклу "вибірково-обов'язкових" предметів (не менше 2-х).

У проекті документу "профільні предмети" та кількість годин на їх вивчення визначено так:

Профільний предмет

Кількість годин на тиждень у класах

10 клас

11 клас

Українська мова

4

4

Література (українська і зарубіжна)

8

8

Іноземна мова

5

5

Історія (історія України та всесвітня історія)

8

8

Людина і суспільство

4

4

Мова і література національної меншини

5

5

Математика

10

10

Фізика і астрономія

6

6

Біологія і екологія

6

6

Хімія

5

5

Географія

5

5

Інформаційно-комунікаційні технології

5

5

Технології

6

6

Мистецтво

5

5

Фізична культура

6

6

Захист Вітчизни

5

5

3. Можливість для шкіл створювати власні "спецкурси" для поглиблення профільного навчання. Тобто йдеться про викладання вузьких спеціалізованих дисциплін, які є близькими до профілю, що обирає школа.

4. З'являються інтегровані предмети "Література", "Історія", "Людина і суспільство", "Математика".

Як повідомляють в Мінсовіти, у старшій школі дитина має обов'язково отримати цілісну картину світу. Саме тому, навіть якщо школа обирає для поглибленого вивчення гуманітарні предмети, загальні знання з біології, географії, астрономії, екології, фізики та хімії вона отримує в рамках інтегрованого предмету "Людина і природа", який в такій школі читатиметься 3 години на тиждень. Інтегровані знання з правознавства, економіки, предмету "Людина і світ" школярі старших класів отримуватимуть в рамках предмету "Людина і суспільство".

За новими програмами будуть писатися нові підручники для старших класів. Держава фінансуватиме підручники як для оволодіння стандартом (предмети інваріантної складової), так і для поглибленого вивчення (профільні предмети).

Наразі проект оновленого типового навчального плану для 10-11 класів перебуває на громадському обговоренні. Свої пропозиції можна надсилати до 30 січня 2017 року на електронну пошту: n_beskova@mon.gov.uaабоzasekina@ukr.net.

Перелянути проект оновленого типового навчального плану для 10-11 класів можна за посиланням. Переглянути чинні сьогодні типові навчальні плани для 10-11 класів можна тут.

Надрукувати
мітки:
коментарів