Поділитись:

Які зарплати тепер отримуватимуть вчителі

П'ятниця, 20 січня 2017, 13:18

Українські вчителі шкіл отримають підвищені на 50 % зарплати за січень.

Про це повідомляє ТСН.

"Посадовий оклад вчителя буде орієнтовно 3,5 тисячі гривень. Плюс є ще надбавки. Тобто зарплата мінімально без надбавок може становити 3 280 гривень. Якщо з надбавками – то 4200-4800 гривень для вчителя без категорії. Якщо говоримо про вчителя вищої категорії, то він мав усередньому оплату праці на рівні 4 200 гривень. Тепер матиме 6,5 тисячі гривень. Але все одно це замало. Наприклад, у проекті закону "Про освіту" ми визначили поріг вчительської зарплати – посадовий оклад становить на рівні 3-ох мінімальних зарплат. Це гарантує позиціонування вчителя в середньому класі. Звичайно, що до цього ще потрібно прагнути, іти. Але є бюджетні можливості", – сказала міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Вона уточнила, що зарплати в півтора разу нині підвищують лише вчителям шкіл. Педагогічні працівники інших навчальних закладів – дитсадків та профтехучилищ – подібну надбавку нині не отримають, а лише від 1 вересня 2017-го. Проте їхня зарплата все ж зросте на 20 %, адже від 1 січня 2017-го зріс розмір мінімальної зарплати до 3,2 тис грн.

Міністр говорить, що органи місцевого самоврядування можуть уже зараз підвищити зарплати педпрацівникам дитсадків та профтехучилищ, не чекаючи вересня. Звісно, якщо для цього в місцевих бюджетах знайдуть кошти.

Навіть після перегляду вчительських зарплат, заробіток українських педагогів – один із найнижчих у світі. Так, польські колеги в перерахунку на українську валюту отримують щонайменше 12,5 тис грн на місяць. Чеські вчителі мають 23 тис грн, а французькі – 69 тис грн.

Слід зазначити, що цьогорічне підвищення зарплат українським вчителям – найсуттєвіше за останні роки.

Надрукувати
мітки:
коментарів