Поділитись:

Українцям доведеться перездавати на права кожні 5 років

Середа, 25 січня 2017, 12:00

Українських водіїв чекають нововведення.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила заступник голови Міністерства внутрішніх справ з євроінтеграції Анастасія Дєєва.

Як йдеться у повідомленні, однієї з вимог угоди про асоціацію між Україною та ЄС є гармонізація національного законодавства та приведення внутрішніх правових норм у відповідність до європейських. Це стосується і норм, що регулюють дорожній рух.

Тому МВС запропонувало відповідний планом заходів щодо імплементації угоди, який зокрема передбачає внесення змін до закону "Про дорожній рух" та ПДД України задля виконання двох директив ЄС.

У першій директиві йдеться про гарантування безпеки при перевезенні небезпечних вантажів. Відповідно до цієї директиви запровадять нові стандарти періодичності проходження технічного контролю транспорту, що перевозить небезпечні вантажі; стандарти щодо підготовки та екзаменації водіїв та відповідальних за перевезення осіб; а також впровадять вдосконалену систему звітності.

Зміни, які пропонує друга директива, цікавіші. Вона має на меті унормування віку для допуску до керування певними категоріями транспортних засобів, гармонізацію категорій і підкатегорій транспортних засобів, запровадження мікрочіпу як складової частини посвідчення водія та впровадження нових термінів дії посвідчень.

Як пояснила Анастасія Дєєва, унормування віку отримання прав розширить доступ до керування окремими категоріями транспорту, мікрочіпи забезпечать захист від підробок, а перегляд термінів дійсності сприятиме більшій безпеці дорожнього руху.

На сьогодні національне посвідчення водія дає право на керування транспортом упродовж 30 років з дати його отримання. За вимогами директиви, нормами мають будуть встановлені нові строки від 5 до 15 років, залежно від категорії транспорту, задля періодичної перевірки відповідності здоров'я водіїв встановленим медичним та психофізичним вимогам. Категорії транспорту також будуть переглянуті.

Надрукувати
мітки:
коментарів