Поділитись:

Проїзд польськими дорогами може здорожчати

Четвер, 26 січня 2017, 14:19
Проїзд польськими дорогами може здорожчати

Вже з початку березня 2017 року оплату проїзду магістраллю А4 Краків-Катовіце в Польщі планують збільшити.

Передусім це торкнеться вантажівок та інших габаритних машин, що здійснюють доставку – вони платитимуть не 26,5 злотих, як це є зараз, а 30 злотих за проїзд. Підняття оплати ініціювала приватна фірма, яка обслуговує магістраль – Stalexport, – інформує ресурс VseTut.

Вслід за здорожчанням траси A4 для вантажівок, підняття тарифів прогнозують і для водіїв легкових авто. Адже ціну для них піднімають вдвічі частіше, аніж для водіїв вантажного транспорту – кожні 2 роки. Ймовірно, тарифи з березня підніматимуть також на трасі А2. На деяких її відрізках оплата вже зараз становить 35 грош за кілометр, що доволі багато. Дороги, які обслуговуються державними структурами, коштують в межах 10-20 грош за кілометр.

Підняття тарифів на проїзд комфортними, але подекуди дорогими автострадами Польщі, збільшує популярність доріг альтернативних та безкоштовних. У випадку автобану А4, наприклад, це дорога № 94. Їхати нею, звісно, довше, бо вона недостатньо широка (тільки на певних відрізках має 4 смуги, в загальному – лише 2), проте за це непотрібно платити.

Причину здорожчання проїзду польськими дорогами вбачають у фінансових амбіціях приватних фірм, які їх обслуговують. Приватні фірми ставлять вищі тарифи і частіше піднімають оплату, а Головне управління з питань національних доріг і автострад Польщі не має на них впливу – можливість самовільного підняття цін приватною фірмою прописана в угоді, правила якої жодна з сторін порушувати не може.

Наразі одним з небагатьох безкоштовних відрізків польських автобанів залишається частина дороги А4 Краків-Корчова (260 км), що веде до польсько-українського кордону. Проте це не назавжди. Платити за користування нею доведеться як тільки поляки до кінця сформують навколо необхідну супровідну інфраструктуру (заправні станції, магазини, зони відпочинку).

Переглянути карту платних доріг Польщі.

Надрукувати
мітки:
коментарів