Поділитись:

В Україні вперше за 4 роки зросло промислове виробництво

Четвер, 26 січня 2017, 15:15
В Україні вперше за 4 роки зросло промислове виробництво

Темпи зростання промислового виробництва України в грудні прискорилися до 4,5 % р/р у порівнянні з 3,7 % в листопаді, а за весь 2016 рік цей показник становив 2,4 % р/р.

За оцінками державної служби статистики, зростання промвиробництва з урахуванням сезонних чинників становило 2,4 % м/м в грудні після підвищення на 0,7 % м/м в листопаді, а в порівнянні з аналогічним періодом минулого року прискорився до 4,8 % р/р з 2,3 %. Інші індикатори реального сектора за підсумками 2016 року також показали позитивну динаміку, особливо будівництво, де зростання становило 13 % р/р у порівнянні зі зниженням на 12 % в 2015 р. Зростання пасажирських і вантажних перевезень становило 5,4 % і 2,4 % р/р відповідно. Показник зростання оптового товарообігу досяг 4,9 % р/р, а роздрібного – + 4,0 % р/р. Сільськогосподарська галузь наростила виробництво на 6,1 % р/р.

Як пояснила головний економіст Dragon Capital Олена Белан, прискорення темпів зростання промвиробництва в річному вимірі в грудні було пов'язано з більш холодною погодою, яка спровокувала зростання в секторі виробництва та розподілу житлово-комунальних послуг. Таким чином, річний показник зростання промвиробництва трохи перевершив очікування (+ 2,0% р/р).

В Україні вперше за 4 роки зросло промислове виробництво

2016 рік став першим роком зростання в промисловості після чотирьох років падіння. Основними драйверами стали металургія, харчова промисловість і вищезгаданий сектор житлово-комунальних послуг, які зросли на 5,9 % р/р, 3,9 % і 2,6 % відповідно.

Зі слів Олени Белан, інші сектори промисловості також демонстрували позитивну динаміку, за винятком добувної галузі, в якій було відзначено падіння на 0,3% р/р. Виробництво в Донецькій і Луганській областях відновилося на 6 % і 38 % р/р відповідно, що помітно сприяло зростанню промисловості. При цьому несподівано високим виявилося зростання виробництва продукції сільського господарства. Через різкий стрибок на 66 % р/р у грудні, річний показник зростання в с/г секторі становив + 6,1 % р/р, значно перевершивши наш прогноз на рівні + 2,5 % р/р. Інформація щодо с/г виробництва грунтуються на попередній оцінці врожаю зернових, що становив рекордні 66 млн тонн (валова вага), на 10 % вище р/р. З огляду на високу частку сільського господарства у ВВП у другому півріччі, стрибок виробництва в секторі суттєво вплинув на динаміку ВВП.

За оцінками Dragon Capital, зростання реального ВВП в 2016 р становив + 1,8% р/р, вище нашого прогнозу на 0,8 п.п., половину з яких пояснює різниця між прогнозним і фактичним зростанням сільського господарства. Крім врожаю, зростанню економіки в минулому році сприяло відновлення інвестиційної активності підприємств, про що свідчать двозначні темпи зростання в будівництві. А позитивне (хоч і помірне) зростання роздрібного товарообігу і пасажирообороту вказують на те, що починається відродження споживчого попиту.

Економісти очікують, що зростання реального ВВП прискориться до 2,5 % р/р у цьому році завдяки подальшому зростанню інвестицій і прискорення відновлення приватного споживання. Більше, ніж очікувалося, зростання економіки в 2016 р створює високу базу порівняння, компенсуючи можливий позитивний вплив дворазового зростання мінімальної зарплати на динаміку ВВП.

Надрукувати
мітки:
коментарів