Поділитись:

Україну визнали "частково вільною"

Середа, 01 лютого 2017, 08:58
Україну визнали

У рейтингу політичних прав і громадянських свобод за 2016 рік правозахисної організації Freedom House Україна отримала класифікацію "частково вільної" держави, набравши 61 бал зі 100 можливих.

Про це свідчить доповідь "Свобода у світі 2017". Згідно з доповіддю, в графі "Політичні права" Україна набрала 3 бали з 7, і стільки ж балів країні дісталося в графі "Громадянські свободи" в розрахунку, що один бал – це кращий показник свободи, – інформує РБК-Україна.

При цьому в розділі "Свобода слова" Україна охарактеризована як "частково вільна", така ж характеристика дана і свободі інтернету в державі. Крім того, правозахисники окреслили основні зміни в сфері свободи, яких Україна досягла в 2016 році.

Зокрема, було відзначено факт політичної боротьби на початку 2016 року, а саме відставка колишнього прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. Також в доповіді наголошується, що "передові лінії регіонів Донбасу – Донецька і Луганська залишилися в основному незмінними протягом року".

Згідно з документом, вбивство журналіста Павла Шеремета було названо подією, яке "посилило занепокоєння з приводу безпеки і свободи журналістів". При цьому однією з позитивних подій в сфері свободи в Україні, на думку правозахисників, стало успішне проведення параду ЛГБТ-спільнот в Києві в червні минулого року.

При цьому було відзначено низький рівень прогресу в розслідуванні українською владою злочинів, здійснених під час останніх місяців правління адміністрації Віктора Януковича, в тому числі вбивств протестувальників. Підкреслимо, що автори доповіді оцінили рівень свободи в анексованому Росією Криму на 9 балів зі 100 і назвали півострів "не вільною" територією.

При цьому в організації не включили територію Криму ні в Україну, ні в Росію, а "оцінили рівень політичних прав і громадянських свобод на окремій географічній території, незалежно від того, чи впливає на неї держава, недержавні гравці або іноземні сили". Правозахисники відзначають, що нездатність влади розібратися з корупцією підірвала довіру народу і перешкодила спробам реформ в ряді галузей.

Надрукувати
мітки:
коментарів