Поділитись:

Назвали банки, які можуть ліквідувати у 2017

П'ятниця, 03 лютого 2017, 11:34
Назвали банки, які можуть ліквідувати у 2017

Основним критерієм для НБУ, щоб визнати банк неплатоспроможним, є достатність капіталу.

Деякі банки не виконали цей показник до 1 січня. Другий етап збільшення капіталу продовжено до літа 2017 року. Якщо банки до цього часу не виконають норму, їх визнають неплатоспроможним, – пише Finance.UA.

Іншими словами, до 11 липня на ринку не повинно залишитися банків, чий статутний капітал буде становити менше 200 млн гривень. На даний момент цим вимогам не відповідає 48 банків!

Цікаво, що такий показник наразі виявився не під силу навіть великим установам, таким як "Citi Банк", "МІБ" (який частково належить Порошенку). Середні банки, такі як "А-банк" повинні будуть збільшити свій капітал практично вдвічі.

Великі проблеми чекають банки "Кредит Оптіма" і "Регіон-Банк", адже їх капітал вже не виконує норми НБУ.

Якщо у банків немає можливості виконати норми Нацбанку щодо капіталу, вона самоліквідуються. Це зберігає клієнтам всі їхні кошти (зокрема кошти юридичних осіб). Так вчинили акціонери "Фінбанку" (Одеса): на зборах 1 лютого вони прийняли рішення про його ліквідацію.

Також може врятувати об'єднання банків. Це складний і тривалий процес, оскільки комусь доведеться поступитися, але це може врятувати становище. Враховуючи ситуацію, через півроку цей крок може врятувати робочі місця і кошти клієнтів більше 10 банків.

Зі слів екс-заступника глави НБУ Владислава Рашкована, кількість банків на кінець року буде не більше 75-80 проти 95 зараз. Частина невеликих банків буде закрита через недокапіталізацію, частина заморожених банків самоліквідується, інші об'єднаються. Очікують максимум 5-6 угод злиття банків у другій половині року.

Натомість Голова Національного банку України Валерія Гонтарева запевнила, що масштабних банкротств банків в Україні більше не буде.

Надрукувати
мітки:
коментарів