Поділитись:

Рада відхилила проект закону про видобуток бурштину: як голосували волинські нардепи

Вівторок, 07 лютого 2017, 16:17
Рада відхилила проект закону про видобуток бурштину: як голосували волинські нардепи

Верховна Рада відхилила проект закону про видобуток та реалізацію бурштину.

За прийняття проекту закону "Про видобування та реалізацію бурштину" №1351-1 проголосували 158 депутатів при мінімально необхідних 226, а за направлення законопроекту на доопрацювання – 215 депутатів при мінімально необхідних 226.

Законопроект мав на меті врегулювати видобуток бурштину та легалізувати роботу старателів шляхом укладання договорів та оплати за користування старательською ділянкою.

"Цей Закон спрямований на створення сприятливих умов для розвитку в Україні нової галузі економіки, пов'язаною з видобуванням, реалізацією та обробкою бурштину, залучення у цю галузь інвестицій та нових технологій, зростання рівню життя населення в регіоні видобування бурштину, забезпечення охорони навколишнього природного середовища під час видобування бурштину та рекультивації порушених земель, припинення незаконного видобування бурштину, гарантування безпеки людей, їхнього життя, здоров'я та майна, ліквідації будь-яких протизаконних економічних структур, організованих злочинних організацій, що покривають незаконне видобування бурштину, його тіньовий збут і контрабанду, та регулює відносини, пов'язані з користуванням надрами з метою видобування бурштину та геологічного вивчення родовищ бурштину, зберіганням, реалізацією та обробкою бурштину на території України", – зазначається у проекті закону.

Законом також передбачались строки користування ділянкою з покладами бурштину:

1) п'ять років — на геологічне вивчення родовищ бурштину;

2) двадцять років — на видобування бурштину;

3) п'ять років — на видобування бурштину згідно з договором про видобування бурштину, укладеним старательською артіллю з первинним надрокористувачем.

Відповідно до запропонованого законопроекту, зважений та запломбований бурштин мав реалізовуватись на бурштинових біржах.

Проте депутати Верховної Ради не підтримали цей закон. Результати голосування: за – 158; проти – 5; утримались – 60; не голосували –122.

Нардепи від Волині проголосували наступним чином: Ігор Гузь та Ігор Лапін – "за", Ірина Констанкевич, Степан Івахів, Сергій Мартиняк не голосували, Юрій Савчук – відсутній.

Надрукувати
мітки:
коментарів