Поділитись:

Експерти анонсують здорожчання хліба

Понеділок, 13 лютого 2017, 09:25

В Україні дорожчають хлібо-булочні вироби, собівартість яких напряму залежить від долара. Вартість соціального білого батона за зиму додала 20 %. Подорожчав і чорний хліб.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Тиждень.

Ростиме ціна на хліб і далі, бо з лютого для промисловості подорожчали і газ, і електрика. Разом вони додали близько 5 % до собівартості хліба. А з осені повзуть догори розцінки на борошно – ціни вже зросли на 10 %.

Також на собівартість виробництва хліба вплинуло підвищення мінімальної зарплати від 1 січня 2017 року вдвічі – до 3,2 тис грн. Та ще й податки на неї за кожного працівника пекарні виростуть мало не вдвічі. Ті, хто і так животів на межі рентабельності, – закриються. А це означає – менше хліба в продажу та менше конкуренції. Тобто – загроза монополії. Подібне сталося з гречкою.

Також вплинуло скасування пільг для сільгоспвиробників, адже вони часто – й пекарі. А це – ще плюс 20 % до ціни на хліб.

Експерти кажуть, що вартість хліба буде зростати, аж доки не досягне європейської – це близько 17 грн за хлібину. Але навіть за нинішніх цін на дешевий соціальний хліб, український лікар може купити майже 700 буханців за зарплату. А польський лікар – 1,3 тисячі "своїх" хлібин. Тож і виходить, що український хліб уже дорожчий за європейський.

"Хліб дорожчатиме. "Український" додасть у ціні 50-55 копійок. Батон – копійок 40. На жаль, дорожчатимуть і смаколики – плюс близько 10%. Але виробник змушений це робити, інакше просто не виживе", – говорить аграрний експерт Денис Марчук.

Але є і гарні новини – ціни на молоко та молочні продукти, які були лідерами дорожнечі, зупинилися. Причина – корови почали телитися й збільшуються надої молока.

Надрукувати
мітки:
коментарів