Поділитись:

Газ для українців може здорожчати на 40 %

Середа, 15 лютого 2017, 13:01

Ціни на природний газ для населення з 1 квітня 2017 року можуть зрости на 40 % у випадку, якщо не будуть продовжені покладені на НАК "Нафтогаз України" спеціальні зобов'язання з продажу газу для населення на пільгових умовах.

Про це повідомив головний комерційний директор "Нафтогазу" України Юрій Вітренко у своїй колонці на НВ Бізнес.

"Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані спеціальні зобов'язання, то, виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших факторів, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40 %", – повідомив він.

Вітренко також нагадав, що з 1 квітня поточного року Україна пообіцяла Міжнародному валютному фонду лібералізацію ціноутворення на газ для потреб населення та для продовження спецзобов'язань бажано отримати їх схвалення.

"Якщо держрегулювання продовжать, з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв Фонду, що спеціальні обов'язки вводилися тільки до 1 квітня, то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня", – пояснив він.

При цьому Вітренко наголосив, що якщо Стокгольмський арбітраж задовольнить позовні вимоги до російському "Газпрому" і держхолдинг почне імпортувати газ з ціною "хаб мінус", слід очікувати зниження оптової ціни для населення вдвічі порівняно з поточною ціною.

Надрукувати
мітки:
коментарів