Поділитись:

Чи справді в Україні розбавляють газ?

Середа, 15 лютого 2017, 16:02

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 26 січня ухвалила постанову № 84 "Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКУ про введення на ринку природного газу використання одиниць енергії".

Такий документ зобов'язує операторів локальних газорозподільних мереж (операторів ГРС – облгазів) у платіжках, крім обсягу, вказувати кількість спожитої енергії в трьох одиницях виміру: кіловат-годинах (кВт* год), гігакалоріях (Гкал) і мегаджоулях (МДж). Тепер кожен споживач буде отримувати платіжку із зазначенням якості газу, який поставляється конкретно йому. Правда, платити побутові споживачі, як і раніше, будуть за обсяг, – пише "Бізнес Цензор".


Довідка:

Кіловат-година – одиниця енергії, що показує кількість енергії, спожитої / виробленої пристроєм потужністю 1 кВт за 1 годину.

Калорія – одиниця енергії, що позначає кількість тепла, необхідного для нагрівання 1 грама води на 1 градус Цельсія при тиску в 1 атмосферу. 1 Гкал = 1000 Мкал = 1 000 000 ккал.

Джоуль – одиниця енергії, необхідної для переміщення точки прикладання сили в один ньютон на відстань одного метра. 1 МДж (MJ) = 1 000 000 Дж.


Крім того, до кінця лютого всі оператори ГРС повинні почати публікацію на сайті фізико-хімічних показників газу за маршрутами прямування. "Укртрансгаз", який зараз є оператором газотранспортної системи (ГТС), зобов'язаний протягом місяця почати публікацію середньозваженої теплоти згорання газу кожним маршрутом слідування. Тобто тепер кожен споживач повинен бачити всі фізико-хімічні показники (ФХП) газу, який він споживає, і його енергетичну цінність в трьох одиницях виміру.

Навіщо потрібно знати кількість енергії газу

Україна закуповує газ в Європі, де вже давно товаром є енергетичні одиниці, а не обсяг. Це теплота згоряння (також називають – теплотворність або калорійність) газу.

Згідно з постановою Кабміну №758, яка регулює поставки газу населенню, його ціна повинна визначаться згідно з даними агентства Platts European Gas Daily про ціну газу на німецькому хабі NetConnect Germany (NCG).

Ціна публікується в євро за МВт * год на тисячу кубометрів, а не за обсяг, як зазвичай вважають в Україні. Наприклад, в листопаді газ на NCG коштував 17,7 євро за 1 МВт * год. Крім звичної українцеві одиниці МВт * год, якою ми вимірюємо електроенергію, в котируваннях європейського агентства вказані британські термічні одиниці (British thermal unit – Btu), які відрізняються від європейських.

Цими цифрами легко оперувати, якщо знати, що в тисячі кубів європейського газу приблизно 9,5 – 10 МВт * год. Отже, тисяча кубів в листопаді 2016 роки обійшлася б в 170-180 євро.

В Україні електроенергія вимірюється в кВт * год, а послуги опалення – в Гкал. Таким чином, будь-який споживач зможе перевести енергію спожитого газу в електрику або теплову енергію. Це дозволить порівняти їх вартість і вибрати найекономніший варіант енергоносія.

Як переводити одні енергетичні одиниці в інші

Інформацію про якість українського газу в кожній області ще з травня 2014 року щомісяця публікує "Укртрансгаз" (УТГ). Там же можна знайти ФХП газу щодо 285 маршрутів проходження.

Наприклад, в грудні калорійність газу коливалася від 8,15 Мкал на кубометр в Закарпатській області до 8,28 Мкал на кубометр в Сумській області.

Чому у різних операторів ГРС різна якість газу, яка змінюється в часі?

"Природний газ від різних джерел транспортується магістральними газопроводами в загальному потоці. Змішування газу відбувається природним чином без будь-яких втручань", – відповідають в УТГ.

Якість газу залежить від зміни співвідношень газу від різних джерел. Це співвідношення змінюється залежно від режиму роботи ГТС і сезону. На сайті УТГ теплотворення газу представлена ​​в кілокалорії (ккал) на кубічний метр. Їх легко можна перевести в інші одиниці, скориставшись індексами перекладу, опублікованими в обґрунтуванні постанови НКРЕКП.

Таким чином, теплотворність одного кубометра газу, наприклад в Києві та Київській області, буде дорівнює приблизно 0,0082 Гкал (8,2 Мкал), 9,5 кВт * год і 34,4 МДж.

Які характеристики має газ з різних джерел

Найбільш якісний газ у Європі. Передусім тому, що поставляється з невеликим розльотом калорійності. У Європі газ розділений на дві категорії: більш якісний газ групи H і менш якісний – групи L. Остання використовується у Франції, Нідерландах, Бельгії і частково в Німеччині. Газ цієї категорії транспортують окремими трубопроводами.

В Україні, за даними УТГ, в трубі змішується газ з трьох джерел з різною теплотворністю.

Джерела газу Нижча теплота згоряння
Газ, видобутий в Україні 7,8 - 9,6 Мкал/м3
Газ ВАТ "Газпром", який поступає для транзиту 8,0 - 8,38 Мкал/м3
Газ, імпортований з європейських країн 8,19 - 8,4 Мкал/м3

Як повідомляє Метрологічний центр НАК "Нафтогаз", в Німеччині працюють установки, які автоматично змішують газ для отримання ресурсу з однаковими характеристиками. В Україні немає технічних можливостей регулювати змішування газу. Тому такий великий розліт за якістю.

Для прикладу, ось так виглядає платіжка за газ в Польщі. Там вказано обсяг газу, що поставляється, і його теплотворність в кВт * год.

Як видно, в Польщі теплотворення газу розраховується, виходячи з показника 11,28 кВт * год на кубометр, що відрізняється від середньоукраїнського - 9,5 кВт * год на кубометр.

Показники відрізняються, тому що в Європі для розрахунку використовується вища теплота згоряння. Ця ж методика прописана в постанові НКРЕКП про введення енергетичних одиниць. А УТГ в своїй статистиці вказує нижчу теплоту згоряння.

Хто і як контролює якість газу

Відповідно до Газового кодексу, який набрав чинності в жовтні 2015 року, проби газу беруться в усіх точках входу і виходу газу з ГТС не рідше ніж раз на тиждень.

При поставці газу споживачеві його аналіз здійснює оператор ГТС – "Укртрансгаз". Проба газу береться на газорозподільній станції, після чого оператор ГРС (облгаз) поставляє газ безпосередньо споживачеві.

Також на газорозподільних станціях в газ додається одорант для запаху – 16 грам етилмеркаптану на тисячу кубометрів. За цю операцію також відповідає УТГ.
За даними УТГ, в компанії працюють 65 хіміко-аналітичних лабораторій. Крім того, оператор ГТС використовує 47 автоматичних потокових хромографів, які дозволяють визначати ФХП газу в режимі реального часу. При взятті проб газ аналізується за стандартними умовами експлуатації газових приладів: при температурі в 20 градусів Цельсія (293,15 К) і тиску 101,325 кПа (760 мм ртутного стовпа).

Чи можна намішати в газ повітря

У народі існує дві версії того, як газорозподільні компанії "бодяжать" газ. За однією з них, в газ просто додається повітря. Це неможливо через небезпеку такої суміші. Природний газ в газопроводах можна безпечно транспортувати лише з концентрацією повітря, що не перевищує 5 %. Коли повітря в газі від 5 до 15 відсотків, в газопроводі утворюється вибухонебезпечна суміш. Для її вибуху досить незначного імпульсу. Ними можуть стати струми в газопроводі.

При концентрації повітря в газі від 15 до 60 відсотків газ перетворюється в пожежонебезпечну суміш, яка може спалахнути з тих же причин. При пожежі повітря в трубі почне вигоряти. Його концентрація обов'язково опуститься менше 15 %. І тоді суміш стане вибухонебезпечною.

Якби оператор ГТС або оператори ГРС розбавляли газ повітрям, то у всій Україні щодня гриміли б вибухи.

Чи можна розбавити газ азотом

Це друга версія поганої якості газу. Розбавити газ азотом цілком реально. Але невигідно.

До складу газу входять метан, пропан, водень і азот. Частка азоту не перевищує 5 %. За даними УТГ, ринкова вартість одного куба азоту становить зараз 25-41 грн. Тим часом вартість куба газу для населення – 7 грн, ринкова ціна – 10 грн.
Тобто ціна азоту в 2,5 рази вища, ніж ціна природного газу для промисловості, і в 3,5 рази – ніж ціна для населення. Це не враховуючи витрат, необхідних для установки обладнання щодо закачування азоту в газову трубу.

Якщо концентрація азоту в природному газі перевищує 7,5 %, то полум'я на конфорці або в пальнику котла "зірве". Прилад потухне, що загрожує витоком газу, пожежею або вибухом.

Чому газ горить жовтим / червоним полум'ям

Єдиною причиною цього є тиск в трубі. Від нього ж залежить погіршення якості газу.

Як вказує на своєму сайті НАК "Нафтогаз", тиск не може бути постійним і залежить від багатьох факторів. Наприклад, в пікові години споживання, коли люди перед роботою і після неї запалюють конфорки, тиск падає.

Тиск в трубі залежить від погоди і від висоти точки споживання. Наприклад, кількість газу (ще називають щільність або густота газу) в одному кубометрі в Одесі (49 м над рівнем моря) на 6 % більше, ніж в місті Яремче Івано-Франківської області (585 м над рівнем моря).

В цілому щільність газу змінюється на 1 % кожні 88,5 м над рівнем моря.

Тиск в трубі, крім іншого, буде залежати від віддаленості споживача від газорозподільного пункту (ГРП). Чим далі споживач – тим менше у нього щільність газу. Оператор ГРС зобов'язаний забезпечити робочий тиск всім споживачам.

На якість газу впливають вентиляція – наявність повітря, з яким поєднується газ для горіння. Для нормальної роботи газових приладів необхідно потрійне заміщення повітря протягом години.

Можна перевіряти якість газу "по-народному": засікаючи час закипання літра води в стандартній каструльці. Проблема в тому, що цей час практично завжди буде різним.

Яким має бути якість газу

Якість газу в Україні регламентує ДЕСТ 5542 "Гази горючі природні для промислового і комунально-побутового призначення. Технічні умови".

Відповідно до цього документа, мінімально допустиме значення нижчої теплоти згорання газу – 7,6 Мкал / м3 (31,8 МДж / м3 або 8,8 кВт * год / м3) з допустимим відхиленням в 5 %.

Така теплотворність повинна бути у газу при стандартних умовах: при температурі в 20 градусів Цельсія (293,15 К) і тиску 101,325 кПа (760 мм ртутного стовпа).

Детально про це можна прочитати на сайті НАК "Нафтогаз". Як повідомляє "Нафтогаз", споживач має право замовити у оператора ГРС (облгазу) перевірку на відповідність русурса ДЕСТу. Якщо газ не відповідає стандарту, оператор ГРС повинен заплатити штраф споживачеві. Якщо відповідає, замовник-споживач зобов'язаний оплатити вартість експертизи.

Що таке число Воббе

Для визначення якості газу у споживача, яка залежить від теплотворення і тиску, використовується так зване число Воббе (Wobbe index). Це відношення теплоти згорання до квадратному кореня відносної щільності газу.

Формула представлена так.


КАК ЭТО РАБОТАЕТ. Энергетические единицы вместо кубометров газа 06

У ній "Q" – об'ємна теплота згоряння, а "p" – відносна густина газу, "В" – власне число Воббе.

Якщо число Воббе вище стандартного значення, кисень повітря не встигає взаємодіяти з усім обсягом газу. Тоді відбувається створення оксиду вуглецю (СО) і сажі. Якщо число Воббе нижче стандартного значення, газові прилади не працюють в номінальній потужності. Тоді може трапитися відрив полум'я.

Надрукувати
мітки:
коментарів