Поділитись:

Що в Україні здешевшало на початку 2017 року

П'ятниця, 17 лютого 2017, 10:58
Що в Україні здешевшало на початку 2017 року

З початку року найбільше подешевшали яйця – на 5,7 грн. Найближчим часом ціни зменшуватимуться й надалі.

Про це розповів Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торгових мереж, – пише Gazeta.ua.

"Яйця подешевшають за 13,5-14 гривень за десяток. Дешевшатиме перша і друга категорія яєць. Ціни впадуть на 1-2 гривні. Рентабельність це дозволяє. Потім ціни поступово зростатимуть", – зазначив він.

Експерти асоціації проаналізували, як змінилися ціни на харчі з 1 січня до 10 лютого. Більшість продуктів подорожчали. Масло – на 6,5 грн, сир – на 5,9 грн, яловичина – на 6,4 грн. Дорожчали молочні продукти, овочі, хліб.

"Торік у цей період ціни почали знижуватися. Спрацював типовий сезонний фактор. Цього року ціни зростають. Це говорить про вищий за прогнозований рівень інфляції", – коментує експерт.

На 3 % або 80 копійок подорожчала гречка. Кілограм в середньому коштував 29,2 грн. Рис піднявся в ціні на 2 % до 16,65 грн. Борошно стало дорожчим майже 3 %, або на 20 копійок. Його можна купити в середньому за 9 грн. Вітчизняні макарони подорожчали на 2 % або на 15 копійок, і зараз продаються по 9,70 грн.

"На ціни вплинуло підняття мінімальної заробітної плати. Зокрема, у виробництві борошна, макарон, хліба. Там зарплата була невелика. У лютому на ціни впливатиме чинник курсу долара та євро. У січні курс підвищився, але на цінах це ще не відобразилося. Спрацьовує й скасування держрегулювання цін на соціальні продукти. Дехто з гравців ринку чекав, доки уряд остаточно скасує держрегулювання. Але втомилися чекати і підняли ціни", – говорить Олексій Дорошенко.

Торік рекордно подорожчала гречка, молочні продукти, яйця, куряче філе і ковбаса. Подешевшання торкнулося сала – на 10 %, капусти – на 64 %, моркви – на 62 % та деяких інших овочів із борщового набору.

Надрукувати
мітки:
коментарів