Поділитись:

Як змінився ринок праці після підвищення "мінімалки"

Субота, 18 лютого 2017, 09:15
Як змінився ринок праці після підвищення «мінімалки»

Січень – місяць післясвяткового затишшя, коли роботодавці не дуже активні. На початку 2017-го вони традиційно опублікували менше вакансій, ніж у листопаді-грудні 2016 року, відзначають фахівці експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна.

Про це сказано в матеріалі видання "Сегодня".

"Також на кадрову політику компаній вплинув закон про мінімальну зарплату. З січня 2017 року вона становить 3200 грн, роботодавцям довелося переглядати бюджети зарплат на 2017 р. і тимчасово призупинити набір персоналу", – пояснює керівник центру Катерина Мащенко.

Аналітики HR-провайдера Smart Solutions відзначають, навпаки, зростання пропозицій роботи.

"За останні два місяці, з грудня по лютий, кількість вакансій збільшилася на 20%. Цей показник трохи вищий від даних річної давності – було 15 %, – говорить директор Smart Solutions Тетяна Микитович. — Більшість роботодавців збільшила бюджетів на рекрутмент у цьому році порівняно з 2016 р, плануючи розширення штату".

Кількість безробітних зменшилася на 16 %, своєю чергою, повідомляє Держслужба зайнятості, на 26 % знизилася кількість звільнених у порівнянні з січнем 2016-го. На 48 % більше стало вакансій у базі даних служби зайнятості, а середня зарплата тепер становить 3900 грн, що майже вдвічі більше, ніж торік.

Де шукати роботу

Найбагатшими на вакансії в січні були сфери продажу, IT, маркетингу, а також банківська і адміністративного персоналу. Найменша кількість вакансій була в таких галузях, як видобуток сировини, держслужба і домашній персонал. Більше претендентів зосереджено в продажах IT-секторі, початку кар'єри, бухгалтерії та виробництві. Набагато рідше поповнюються резюме в розділах "інсталяція та сервіс", "страхування", "послуги для населення" та "автомобільний бізнес".

"Загалом активність шукачів була помітно вищою, ніж роботодавців, що призвело до зростання конкуренції. З листопада-грудня 2016 р до січня 2017 р hh.індекс (співвідношення кількості резюме до кількості вакансій) збільшився з 2,8 до 3,1: на одне вакантне місце у середньому претендували три людини", – повідомляє Мащенко.

Як і місяцями раніше, найвищою конкуренція була серед топ-менеджерів, юристів, держслужбовців, студентів і фахівців без досвіду, а також висококваліфікованих фахівців виробничих спеціальностей. Набагато важче відшукати претендентів на позиції менеджерів з продажів, менеджерів туристичних агентств, співробітників консалтингових компаній, працівників в автомобільному бізнесі і робочого персоналу.

Нова зарплатна політика

Як показало опитування роботодавців, дві третини компаній за підсумками 2016 р підвищили зарплати своїм співробітникам, повідомляють фахівці HeadHunter. У більшості випадків розмір надбавки у гривні становив 10-15 % і не компенсував втрати від інфляції в 2016 р. У кожної шостої компанії надбавку отримали тільки цінні фахівці. Індексація з прив'язкою до поточного курсу долара сталася не більше ніж у 5 % компаній. "Безумовно, зростання долара впливає на зарплатні очікування кандидатів, але роботодавці не відповідають на запит. Вимоги до кандидатів високі, від бюджету на зарплати компанії не відхиляються. Тому почастішали випадки, коли кандидат раптово відмовляється від пропозиції, – розповідає Тетяна Микитович. – Якщо роботодавці і роблять прибавки, то в основному за рахунок бонусів. Таким чином зростає попит на співробітників, які готові до постійної перекваліфікації".

Надрукувати
мітки:
коментарів