Поділитись:

Чому формула "Роттердам+" не врятувала енергетитчної ситуації в Україні

Неділя, 19 лютого 2017, 15:10
Чому формула «Роттердам+» не врятувала енергетитчної ситуації в Україні

Уже понад півроку ціноутворення електроенергії в Україні прив'язане до індексу API 2 на вугілля в портах Нідерландів і вартіості його доставки в Україну.

Це мало вплинути на диверсифікацію поставок вугілля, щоб уникнути дефіциту на складах ТЕС. Незважаючи на реформаторський запал, Кабмін уже третій рік поспіль запроваджує режим надзвичайних заходів в українській енергетиці, – пише Слово і Діло.

"Роттердам+" не працює й не працював. Це була позиція міністерства, яке визначило ціну й не підв'язало її до "Роттердам+". Саме тому ми отримали різницю між ціною в "Роттердамі+", яка становить 3000 гривень і 1730 гривень, що визначило міністерство", – заявив напередодні міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: ГУНЧИК СКАЗАВ, ЧИМ БЛОКАДА ТОРГІВЛІ З ДОНБАСОМ ЗАГРОЖУЄ БІЗНЕСУ ВОЛИНІ

Проблема цієї формули полягає в тому, що тариф на електроенергію, вироблену в Україні, прив'язаний до вартості вугілля на товарних біржах Нідерландів. Це одна ціна. Але саме вугілля переважно видобувається в Україні за значно меншою ціною.

В результаті генеруючі підприємства отримали додаткових 10 млрд грн за час дії "Роттердам+" на різниці між тарифом на енергію й вартістю видобутого вугілля. В ідеалі отримані додаткові кошти потрібно було вкласти в поставки вугілля з-за кордону або модернізацію станцій, чого, за старою традицією ведення бізнесу в Україні, зроблено не було.

Чому формула «Роттердам+» не врятувала енергетитчної ситуації в Україні

Тож, найменша дестабілізація з поставками вугілля може спричинити дисбаланс в об'єднаній енергосистемі системі країни будь-якої миті.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: БЛОКАДА ПОСТАВОК ВУГІЛЛЯ З ДОНБАСУ – ДИВЕРСІЯ ПРОТИ УКРАЇНИ, – ЖУРНАЛІСТ

Надрукувати
мітки:
коментарів