Поділитись:

У МОН триває обговорення змін навчальних програм для 5-9 класів

Понеділок, 20 лютого 2017, 15:28

В Україні 13 лютого стартувало онлайн обговорення навчальних програм базової школи (5-9 класів). Кожен може взяти участь в оновленні програм та запропонувати потрібні українській школі зміни на платформі EdEra за посиланням.

Про це повідомляється на сайті Міністерства освіти і науки.

"Одне з головних завдань, що ставить МОН перед оновленням програм базової школи, – подивитися на чинні програми для 5-9 класів під кутом зору компетентнісного підходу, а також щодо їх відповідності віковим особливостям учнів. Програми мають бути сформовані таким чином, щоб основні компетенції пронизували увесь зміст освіти і робили його прикладним до життя", – зазначається у повідомленні.

Загалом на обговорення виставлено 23 навчальні програми для 5-9 класів. Серед них: Українська мова, Українська література, Математика, Інформатика, Фізична культура, Фізика, Трудове навчання, Мистецтво, Основи здоров'я, Історія, Зарубіжна література, Географія, Хімія, Біологія, Природознавство, Англійська мова (для загальноосвітніх шкіл), Англійська мова (для спеціалізованих шкіл), Німецька мова (для загальноосвітніх шкіл), Німецька мова (для спеціалізованих шкіл), Французька мова (для загальноосвітніх шкіл), Французька мова (для спеціалізованих шкіл), Іспанська мова (для загальноосвітніх шкіл), Іспанська мова (для спеціалізованих шкіл).

"Єдина умова для внесення пропозицій та участі в обговореннях – дотримуватися дуже простих правил, суть яких можна сформулювати п'ятьма словами: пропозиції – по суті, обговорення – ввічливе", – пояснює координатор проекту з оновлення програм базової школи Сергій Горбачов.

На сторінці кожного предмету є свій модератор, який організовує обговорення і заносить пропозиції у зведені таблиці. Після кожного етапу внесення змін до програм, вони будуть оприлюднені з роз'ясненнями: які пропозиції були враховані, а які – ні, і чому. З графіком оновлення програм можна ознайомитись за за посиланням.

З 13 по 24 лютого триває перша сесія онлайн обговорення. На цьому етапі чинні навчальні програми розміщуються на платформі EdEra для загального обговорення, де всі бажаючі, авторизувавшись, зможуть висловити свої пропозиції щодо їх модернізації.

З 28 лютого по 7 березня відбуватиметься обробка коментарів, під час якої робочі групи спільно з модераторами доопрацьовуватимуть програми.

Наступний етап – з 15 березня по 22 березня – друга сесія онлайн обговорення оновлених програм.

З 30 березня по 8 квітня триватиме наступна обробка коментарів.

На початку травня 2017 доопрацьовані програм будуть представлені на засіданні Колегії МОН.

Надрукувати
мітки:
коментарів