Поділитись:

У Польщі знову хочуть змінити правила видачі робочих віз

Середа, 22 лютого 2017, 16:43

Правила працевлаштування іноземців в Польщі, які мали набути чинності ще з 1 січня 2017 року, діяти так і не почали.

Причиною уряд Польщі назвав масштабність закону та необхідність ретельного доопрацювання усіх його нюансів. У початковій версії нові правила працевлаштування для іноземців в Польщі повинні були врегулювати потік трудових мігрантів в ЄС та знизити рівень махінацій на польському ринку праці, – пише VseTut.

Проте нещодавно з'явилася нова, змінена та доповнена версія законопроекту, покликаного регулювати працевлаштування іноземців в Польщі. Її Міністерство праці, родини та соціальної політики Польщі представило до розгляду Ради Міністрів Польщі 14 лютого 2017 року.

Зміни до правил працевлаштування іноземців в Польщі можуть запрацювати з 1 липня цього року.

Спершу планують повернути систему освядчень (заяв про довірення праці іноземцю), тобто отримати робочу візу та поїхати на роботу в Польщу і надалі можна буде на підставі запрошення від роботодавця. Проте це стосується лише робіт короткотермінових (тобто тих, які не стосуються сільського господарства, вирощування рослин та туризму), дозвіл на сезонні роботи для кожного іноземця видаватиме таки староста.

Відповідно до нового проекту, якщо ви працюєте в Польщі і хочете чи вимушені змінити роботодавця, зробити це ви можете, не потребуючи нового дозволу на роботу в Польщі.

І найбільш резонансна пропонована зміна: поляки хочуть запровадити систему квот на працівників з-за кордону. Тобто планується встановлювати певні ліміти на кількість виданих дозволів на сезонну роботу в Польщі та освядчень на короткотермінову роботу для іноземців окремо для кожного воєводства. Такий ліміт хочуть встановлювати на рік часу. У законопроекті передбачили навіть конкретну цифру – 500 тисяч освядчень та дозволів на роботу в Польщі на рік. Як коментує голова Фонду розвитку "Понад кордонами" Ксенія Наранович, тільки у 2016 році самих освядчень було видано 1,3 мільйона, тому поки така зміна видається абсурдною, адже в той час, коли польська економіка потребує все більше українських працівників і попит з'являється навіть на висококваліфікованих фахівців з-за кордону, встановлювати обмеження кількості іноземних мігрантів абсолютно нелогічно і зашкодить передусім самим польським підприємцям.

Новий тип робочої візи до Польщі – польська робоча віза 5а

Дозвіл на сезонну працю в Польщі, який передбачає можливість працювати там протягом 8 місяців, видаватиме староста, і лише на основі цього дозволу (типу S) іноземець зможе відкрити робочу візу в Польщу. Відповідно до нового законопроекту, для сезонних робіт в Польщі передбачено новий тип польської робочої візи – 5а. Щоб надати дозвіл на сезонну роботу в Польщі для іноземця, старості потрібно буде 7 днів після оформлення польським роботодавцем прохання про такий дозвіл. На основі такої візи іноземець зможе клопотати про карту часового побиту в Польщі.

Надрукувати
мітки:
коментарів
13 березня 2024
11 березня 2024
10 березня 2024
09 березня 2024
07 березня 2024
04 березня 2024
02 березня 2024